Till 4 portioner
3 ägg
1 vaniljstång
1 dl florsocker
3 dl vispgrädde
Dela äggen i vitor och gulor. Vispa äggulorna med florsockret tills det blir vitt och pösigt. Lägg vaniljstången i lite vatten i en kastrull och koka upp. Lyft upp den ur vattnet, dela den och skrapa ur fröna, rör sedan ner fröna i äggulesmeten. Vispa äggvitorna tills det blir ett vitt skum. Vispa grädden. Vänd ner grädden och till sist äggvitan i ägguleblandningen. Kör smeten i en glassmaskin eller frys den i minst 3 timmar. Om du fryser den utan glassmaskin rör gärna om någon gång under tiden. Glassen går naturligtvis att smaksätta som man vill. Idag blandade jag i daimkulor och det blev supergott!
Kolasås
1 dl vispgrädde
1 dl sirap
1 dl socker
Blanda ihop ingredienserna i en en kastrull och koka upp. Låt koka i ca 5 minuter för att få en lagom konsistens till en sås. Såsen kan kännas lite lös, men den stelnar när den svalnar. Jag använder även samma recept när jag kokar knäck, men kokar då smeten mycket längre tid, tills den klarar ett kulprov.
Den ser verkligen perfekt ut! Superfina maränger också :)
SvaraRaderaTack! Ja, de blev framför allt väldigt goda!
SvaraRaderaGodaste glassen någonsin tycker jag/Anders
SvaraRadera