Eftersom det är surkörsbär jag har använt måste man använda ganska mycket socker. Förra årets marmelad tyckte jag smakade mest sött och inte så mycket körsbär. I år lyckades jag bättre med smakerna. Den här gången använde jag kärnorna som ger den där speciella körsbärsmaken, plus att jag lät en vaniljstång koka med i marmeladen, ett tips från en kär kollega som precis som jag är lite insnöad på att pyssla i köket.
Jag använde mig av syltsocker när jag gjorde marmeladen och enligt paketet skulle man ta lika mycket socker som bär för en normal sylt eller marmelad, men eftersom jag tyckte att det blev för sött förra året tog jag lite mindre socker än bär. Så här gjorde jag:
ca 600 gram syltsocker
0,5 vaniljstång
Jag använde mig som sagt även av kärnorna eftersom de ger väldigt mycket körsbärssmak. Jag tog ca 2 dl kärnor, krossade dem och kokade dem i ca 2 dl vatten i 10-15 minuter. Sedan silade jag bort alla kärnor och hällde ner vätskan bland bären, sockret och en halv vaniljstång i en kastrull. Jag lät marmeladen koka i ca 10 minuter och hällde sedan upp den i fina burkar. Jag gillar att ha lite bitar i min marmelad, men gör man inte det är det bara att mixa bären innan man tillsätter dem.
hej syster!
SvaraRaderaHar du provat att använda olivurkärnare tii körsbären?Jag vet inte om det funkar men kan vara värt ett försök.
Provade precis att gröpa ur kärnorna med ett gem utveclat till ett S, det gick bra!
SvaraRaderaTack för tipset! Har endast kokat med kärnorna innan men ska testa din metod. Körsbärsurkärnare är jättebra att använda. Vill du ha ett till recept kan du pröva att ha 1 kg surkörsbär 700g syltsocker, 1 dl amaretto och kärnor efter tycke och smak. Fick receptet av en vän i Österrike och marmeladen blir lite nötiig och jättegod!
SvaraRadera