28 augusti 2011

Tarte aux pommes!

Så här i äppeltider passar det utmärkt att göra en tarte med äpplen! Den här pajen gjorde jag igår kväll och den blev fantastiskt god! Den har en krämig fyllning med smak av vanilj och mandelmassa. Mmmm!

Mördeg:
150 g smör
4 dl vetemjöl
0,5 dl florsocker
1 ägg

Fyllning:
2 dl crème fraîche
3 äggulor
1 dl socker
2 msk vaniljsocker
2 msk vetemjöl
1 dl riven mandelmassa
3 äpplen
Ev. lite kanel

Nyp ihop smör, mjöl och florsocker, rör sedan ner ägget och arbeta snabbt ihop till en deg. Låt gärna degen vila ca 30 minuter i kylskåp. Sätt ugnen på 175 grader. Tryck ut degen i en pajform och förgrädda pajskalet i ca 10 minuter. Vispa under tiden ihop crème fraîche, äggulor och socker. Sikta ner vaniljsocker och vetemjöl i blandningen. Rör ner den rivna mandelmassan. Skala äpplena och skär dem i tunna skivor. Jag pudrade även mina äppelskivor med lite kanel och socker. Häll fyllningen i pajskalet och stick ner äppelskivorna i ett fint mönster. Grädda pajen i 175 grader i 35-40 minuter. Servera med en kula glass eller lite vaniljsås. Smarrigt!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Skriv ut