30 november 2011

Cheesecake med vit choklad och blåbär

Efterrätten i lördags blev Leilas "New York blueberry cheesecake". Underbart krämig och len cheesecake med fyllning av vit choklad och blåbär. Kakan innehåller väldigt mycket av alla ingredienser, men avskräcks inte för det. Den blir otroligt hög och fin och är väldigt mäktig så den räcker till många! Min cheesecake räckte till både svärföräldrar och arbetskamrater :)




Botten:
300 g digestivekex
150 g smör

Fyllning:
1 dl strösocker
1 dl majsmjöl
2 tsk vaniljsocker
600 g Philadephiaost
2,5 dl Kesella
3 st ägg
1 dl vispgrädde
200 g vit choklad
1-2 dl frysta blåbär

Sätt ugnen på 175 grader. Smält smöret. Krossa kexen i mixer och rör i det smälta smöret. Packa blandningen hårt i en form med löstagbar botten. Grädda botten i 10 minuter och låt den svalna. Blanda socker, majsmjöl och vaniljsocker i en skål. Häll i kesella och färskost och vispa krämigt med en elvisp. Tillsätt äggen och vispa väl. Häll i grädden lite i taget under vispning. Smält chokladen i ett vattenbad och rör ner den i smeten. Häll smeten över kakbotten och strö över bären på toppen. Grädda kakan i 30-40 minuter. Tills den har stannat och fått fin färg. Man kan täcka den med aluminiumfolie när den fått gyllene färg för att den inte ska bli för bränd. Stäng av ugnen och låt cheesecaken stå kvar i eftervärme en halvtimma. Låt gärna cheesecaken stå i kyl över natten för att den ska sätta sig och bli lättare att skiva upp i snygga bitar.

Jag serverade lite extra bär och lite vispad grädde till kakan, det var verkligen gott till!

29 november 2011

Tortellini och stekt halloumi

Vintermörker ute och sommar inne. Så kändes det i alla fall när vi åt middag idag. Middagen som bland annat bestod av färsk tortellini och stekt halloumi kändes nämligen väldigt somrig. Gott var det!


Tortellini, körbärstomater, majskorn, rödlök, avokado och stekt halloumi blandas i en skål. Toppa med lite flingsalt, peppar och några droppar olivolja. Mums! Funkar bra som ensamrätt när det ska gå snabbt eller som tillbehör till en köttbit. 

28 november 2011

Wallenbergare på nötfärs med potatismos och whiskeylingon

Det här numret av Icas tidning "Buffé" var riktigt trevligt, tycker jag. Jag inspirerades bland annat till att göra denna söndagsmiddag. Wallenbergare på nötfärs med potatismos och whiskeylingon. Mycket, mycket gott!

Som vanligt var det inte exakt så här receptet såg ut i tidningen, men nästan :)

Till fyra portioner

Wallenbergare:
400 g nötfärs
1,5 dl grädde
3 äggulor
salt och peppar
ströbröd

Whiskeylingon:
2 dl lingon
3 msk strösocker
2 msk whiskey

Sås:
2 dl crème fraîche
kalvfond och soya

Blanda färsen med grädden, lite i taget. Blanda ner i äggulorna i färsen. Smaksätt med salt och peppar. Forma färsen till biffar och lägg dem på en tallrik med ströbröd. Strö även ströbröd över biffarna. Stek biffarna i smör i en stekpanna i några minuter på varje sida. Jag stekte dem tills de hade fått fin färg och lät dem sedan steka klart i ugnen medan jag gjorde moset och såsen.

Blanda lingonen med sockret och whiskeyn och låt stå och dra ett tag.

Såsen har jag inga exakta mått på. Jag blandade 2 dl crème fraîche med ett par teskedar kalvfond och ett par teskedar soya. Koka upp och smaka av. Otroligt enkelt och otroligt gott!

Koka så mycket potatis ni vill äta, vispa den fluffig och tillsätt en skvätt grädde eller mjölk och en klick smör.Inte heller här har jag några exakta mått, utan kör lite på känn :)

Självklart kan man även använda kalvfärs till biffarna, som det egentligen ska vara i Wallenbergare.

Smaklig måltid!

27 november 2011

Räkcocktail

Igår kväll hade vi mina svärföräldrar på besök. Trots att vi bor så nära varandra så ses vi ganska sällan, så det var mycket trevligt att umgås en kväll. Maten gick lite i 80-talsanda, till förrätt åt vi en räkcocktail och till varmrätt blev det vår variant på Flygande Jakob. Den rätten är väl  underskattad?! Supergott med det söta och salta tillsammans! Recept på det finns här. Nedan följer recept på vår räkcocktail. Efterrätten återkommer jag med lite senare!

Till fyra portioner:
30-40 räkor
1 avokado
1 mango
0,5 gurka
1 lime
1 chilifrukt
flingsalt

Skär gurka, avokado och mango i små bitar och lägg i en skål. Finhacka chili och tillsätt till skålen. Skala räkorna och blanda ner dem. Pressa över lime och strö över lite flingsalt. Låt stå i en halvtimma innan servering. Fördela i cocktailglas och ät tillsammans med lite bröd. Fräscht och lite syrligt!

25 november 2011

Mer choklad

Att jag gillar choklad har väl inte undgått någon :) Här kommer ännu ett chokladtips, en ny choklad som snabbt blev en favorit. Chokladen heter Winter caramel och är en mörk choklad med en krämig fyllning med kolasmak och krokantbitar. Mycket, mycket god! Något att prova i helgen!


24 november 2011

Vardagsmat - Omelett med getost och tomat

Kanske en aning tjatigt, men det blev ännu en middag med getost hos oss. Getosttokig som jag är... Omelett låter kanske inte så roligt, men det kan det verkligen vara. Det beror helt på hur man smaksätter den. Jag gör ofta omelett på det som finns hemma när jag vill laga något snabbt och enkelt. Ikväll blev det en omelett med bacon, soltorkade tomater, körsbärstomater och getost. Jättegott! Tack till en kollega som inspirerade mig till omelett idag!





Till 2-3 portioner
5 ägg
4 msk crème fraîche
60 g bacon
ca 10 körsbärstomater
ca 3 msk strimlade soltorkade tomater
ca 50 g getost

Vispa ihop ägg med crème fraîche. Skär bacon i bitar och stek i en stekpanna. Ta eventullet upp baconet och häll av baconfettet ur stekpannan. Lägg sedan tillbaka baconet i stekpannan. Halvera tomaterna och låt stekas tillsammans med soltorkade tomater och bacon i några minuter. Häll över äggsmeten och stek på medelvärme i några minuter. Rör lite försiktigt då och då så att smeten blir ordentligt gräddad. När omeletten börjar stanna lite, smula över getosten och låt den smälta ner något. Omeletten är klar när äggsmeten har stannat, men fortfarande är lite krämig på ovansidan. Dra gärna något varv med pepparkvarnen över omeletten och servera med lite ruccola. Mmmm!

Jag kan verkligen rekommendera en getost som heter "Petits chèvres doux" som tillverkas av President. Den säljs i en förpackning med två rullar som är uppdelade i skivor. Den ser ut lite som fetaost i rulle, men har en mild och god getostsmak. Mycket god att ha i sallader och i mat.

22 november 2011

Sallad med getosttoast och filmkväll hemma hos mig!

Gårdagskvällen som var tänkt att ägnas åt tvätt och jobb bytes lite plötsligt ut mot en spontan filmkväll och middag tillsammans med två av mina härliga kollegor. Mycket mysigt! Vi mumsade på en god sallad med getosttoast på toppen och delade på en stor skål med smågodis i soffan framför en tjejfilm. Det kallar jag måndag det! Så mysigt att bryta det vanliga tråkiga vardagsmönstret och hänga med kompisar en kväll!


Salladen bestod av blandade salladsblad, körsbärstomater, grön paprika, rödlök, avokado och lufttorkad skinka. En skiva lantbröd med rejäla skivor chèvre gratinerades tills de hade fått fin färg och serverades till salladen. Rostade pumpafrön och lite ringlad honung och balsamico blev pricken över i:et. Så gott! Chèvre hör verkligen till en av mina favoriter!

19 november 2011

Vit och mörk chokladmousse

Nu var det längesedan det blev ett inlägg här på bloggen. Den senaste tiden har det varit sjukt mycket att göra på jobbet och jag har känt mig så stressad. Kanske inte så stressad att jag inte har hunnit blogga, men så stressad att jag inte har haft ork till att laga mat när jag har kommit hem sent på kvällarna och då finns det inte heller så mycket att blogga om. Igår blev det en typisk fredagsmiddag hos oss, nämligen våra kycklingenchiladas, se recept här. Så gott!

Det blev även en efterrätt igår, vit och mörk chokladmousse. En efterrätt från "Halv åtta hos mig", men med några små ändringar :)  Den blev riktig god, så den kan jag verkligen rekommendera!

Den mörka moussen smakade ganska mycket, så gillar man inte mörk choklad kan man ta mjölkchoklad istället. Jag tyckte i alla fall att kombinationen av de båda smakerna blev perfekt!




Till fyra stora portioner

Mörk chokladmousse:
200 g mörk choklad
4 ägg
2 msk honung
1 dl vispgrädde

Vit chokladmousse:
200 g vit choklad
2 dl vispgrädde
1 dl turkisk yoghurt

Hallon och blåbär till serveringen


Smält den mörka chokladen, i vattenbad eller i mikron. Separera gulorna från vitorna och rör ner gulorna och honungen i den smälta chokladen.Vispa äggvitorna hårt och vänd ner dem i chokladsmeten. Vispa grädden och rör ner i i chokladsmeten.

Smält vit choklad, låt svalna lite. Vispa grädden och rör ner i chokladen.  Rör ner yoghurten.
Varva moussen i  cocktailglas. Ställ i kylen minst 2 timmar. Toppa med bär vid serveringen.

Jag var lat och gjorde bara två lager chokladmousse, men ännu finare blir det så klart om man varvar mörk och vit mousse flera gånger!

14 november 2011

Havreflarn och god glass

Brownies, cookies och cupcakes i all ära, men ibland är sådana kakor som mamma brukade baka när jag var liten himla goda. En sak som jag kommer ihåg att min mamma brukade göra är havreflarn och igår när vi skulle äta lite glass kom jag på den briljanta idén att det antagligen skulle passa utmärkt med ett nybakat havreflarn till :)  Och det gjorde det, det kan jag lova!

Havreflarnen blev stora, härligt knäckiga i kanterna och lite mjuksega i mitten. Jättegott att äta dem lite varma till glass, tycker jag.




Glassen var en mycket positiv överraskning, det var Coops egna glass och hette Dulce de leche. Mycket god och krämig med mycket kolasås. Lite hackad daim och ett havreflarn till lyfte den ytterligare ett snäpp. Mums!

Havreflarn, ca 30 st små eller 15 st stora

75 g smör
1 dl havregryn
1 dl vetemjöl
1 dl socker
2 msk mjölk
2 msk ljus sirap
0,5 tsk bakpulver

Smält smöret i en kastrull. Tillsätt de övriga ingredienserna och blanda ihop. Klicka ut smeten på bakpappersklädda plåtar. De smälter ut en hel del så lägg dem inte för tätt på plåten. Grädda i ca 5 min i 200 grader. Låt svalna på plåten.


13 november 2011

Lövbiffgryta med ädelost

Den här helgen har bara försvunnit. I fredags kom jag hem sent och igår var jag på kurs i Västerås hela dagen. Roligt, men jobbigt. Idag är det besök hos min mans pappa som står på schemat. Jag bor tyvärr alldeles för långt ifrån min egen pappa för att kunna hälsa på honom idag, men grattis pappsen på fars dag!!

Middagen igår blev även den väldigt väldigt enkel, nämligen en lövbiffgryta med ädelost. Superenkelt och snabbt. Det enda som tog tid var sötpotatisen och palsternackan som vi ugsnrostade och serverade till. Åh, vad jag älskar sötpotatis!

Till 4 portioner:
ca 500 g lövbiff
1 gul lök
ca 2,5 dl matlagningsgrädde
ca 100 g ädelost
grön sparris, sockerärtor eller haricots verts

Strimla lövbiffen och hacka löken. Stek kött och lök i lite smör i en stekpanna tills det har fått lite färg. Salta och peppra. Häll på grädden och låt köttet puttra i några minuter. Smula över ädelosten och rör tills den smälter. Tillsätt gärna något grönt i grytan, t ex grön sparris i bitar, sockerärtor eller haricots verts. Den här gången toppade vi grytan med hela sparrisar istället för att röra ner dem. Det såg lite vackrare ut, tyckte jag. Servera med klyftpotatis eller ugnsstekta rotfrukter.

12 november 2011

Club sandwich

Efter att ha varit på konferens i Eskilstuna hela gårdagen var jag ganska trött och hade inte mycket energi över till kreativ matlagning. När jag kom hem blev det en variant på club sandwich i soffan framför Idol. Så gott, enkelt och mysigt!

Till 2 portioner:
2 ciabattabröd
1 stor eller 2 små kycklingfilér
4 skivor bacon
salladsblad
1 tomat
1 avokado
1 rödlök

Till såsen:
1 dl crème fraîche
0,5 dl majonnäs
1 tsk dijonsenap

Rör ihop ingredienserna till såsen. Skär upp ciabattabrödet och bred på lite sås på botten av brödet. Lägg på sallad, skivor av tomat och avokado. Skär kycklingfilén i tunna skivor och stek i lite smör. Salta och peppra. Stek baconskivorna och låt rinna av på lite hushållspapper. Lägg kyckling och bacon på grönsakerna på brödet och toppa med ringar av rödlök och lite sås. Lägg över den andra delen av brödet. Servera gärna med pommes frites eller lite extra sallad. 

9 november 2011

Couscoussallad med röd pesto

Oj, vilken sen onsdagskväll det blev! Ikväll har jag varit hemma hos min svägerska och slappat och haft trevligt. Så trevligt att jag kom hem alldeles för sent :) När vi ses lagar vi ofta mat och tittar på tv eller film och bara snackar om allt möjligt och vi har det alltid så mysigt! Ikväll blev jag bjuden på en supergod sallad med bland annat couscous smaksatt med röd pesto. Couscousen blev så mycket roligare och smakade så gott! Den idén kommer jag definitivt att sno :)



Det här hade vi i vår sallad:
1 portion couscous
ca 2 msk röd pesto
ca 4 soltorkade tomater i olja
1 avokado
1 bit fetost
paprika
körsbärstomater
machesallad
cashewnötter, gärna saltade

Koka couscousen enligt anvisningar på förpackning. Rör ner peston i couscousen. Skär de soltorkade tomaterna i bitar och blanda ner dem också i couscousen. Servera couscousen tillsammans med grönsaker och fetaost. Strö över några cashewnötter vid serveringen.

Mycket gott! Tack kära svägerska!

8 november 2011

Latmans-müsli

För det mesta gör jag min egen müsli. Det är så svårt att hitta müslisorter som är goda och inte proppade med socker. Ibland, när jag inte orkar göra egen müsli, köper jag en förpackning tråkig, men nyttig müsli utan tillsatt socker och tillsätter diverse saker för att göra den lite roligare. Den här gången köpte jag den här  müslisorten och den var faktiskt helt okej.

Jag tillsatte havrekärnor, solroskärnor, pumpakärnor och cashewnötter som rostats i en torr stekpanna. Det blir så mycket godare när man rostar frön och nötter! En helt annan smak! Till sist tillsatte jag även russin och torkade tranbär. Nu är min frukost lite roligare igen :)


7 november 2011

Ugnsstekt lax med wokad vitkål och morot

Så var första arbetsdagen efter en veckas ledighet avklarad. Det känns alltid lite segt att gå till jobbet när man har varit ledig, men man kommer snart in i det och jag älskar verkligen mitt jobb! Så kul att träffa kidsen igen!

Middagen idag blev väldigt simpel, men ibland är det enkla väldigt gott! Det blev ugnsstekt lax med massa citronpeppar och chiliflakes. Laxen serverades sedan på en bädd av babyspenat och med strimlad och wokad vitkål, morot och purjolök. Det blev verkligen ett gott tillbehör! Och så en klick crème fraîche utblandad med pyttelite sambal oelek. Mmm! God och nyttig vardagsmat!


6 november 2011

Lyxhelg i Tällberg!

Ja, då var man hemkommen från ännu en härlig hotell-weekend! Mina snälla svärföräldrar tog med oss på en riktigt härligt lyxig allhelgonahelg i Tällberg och herregud vad vi har njutit! Vilken skön avslutning på mitt höstlov!

Vi har bott på hotell Åkerblads, ett väldigt personligt och mysigt hotell med genuin dalaatmosfär och en spännande historia. Jag gillar särskilt hotellets alla sällskapsutrymmen och att man bara kan sitta i en soffa, framför en brasa och läsa en bok eller bara småprata över en kopp te. Det är inget sådant hotell där man spenderar all sin tid på hotellrummen.

Men matnörd som jag är, måste jag ju säga att det jag gillar mest med det här stället är maten. Restaurangen har riktigt hög kvalitet och är utsedd av White guide till en av Sveriges bästa restauranger 2011. På menyn fanns många spännande rätter att välja från och både på fredag och lördag kväll njöt vi av mycket goda middagar där. Det är så roligt att äta på restaurang när både mat och service är så proffsig! Tyvärr har jag inte tagit några bilder på maten, men så här kan en fyrarätters meny låta:

-Lättrökt pastrami på hjort, serveras med senaps- och kikärtscrème, samt späd vintersallad
-Kryddbräserad och grillad nötsida, friterad potatis och linsragu med rotfrukter
-Brieost med körsbärsmarmelad
-Chokladnyans, mörk choklad i tre lager med körsbärsgelé och körsbärssorbet

Och givetvis gott och passande vin till detta. Mums!

Men nu får jag allt leva på detta ett tag fram över. Herregud, vilket lyxande det har varit, jag ser faktiskt fram emot lite nyttigare mat nu!

God choklad!

Dessa chokladsorter inhandlades för ett tag sedan och jag måste säga att båda två var supergoda! Den med citronmousse i smakade jag för första gången hemma hos min svägerska och den var förvånansvärt god. Jag hade nog aldrig lockats av att köpa choklad med citron i, men när jag väl hade smakat den ville jag ha mer, så till slut blev jag tvungen att köpa mig en!

Bra med denna choklad är att en bit räcker, sedan är man ganska nöjd faktiskt. Supergott efter maten, till kvälls-teet!




3 november 2011

Franska briocher

Fransklärare som jag är, måste jag ju bara säga att jag älskar de franska bagerierna och konditorierna. Nybakta baguetter, croissanter, briocher och otaliga bakverk. Mmmmm! Briocher är ett bröd som jag åt ganska ofta när jag bodde i Frankrike och de är så himla goda. Här hemma i Sverige är det inte så lätt att få tag på briocher så därför bestämde jag mig för att prova att baka detta ljuvliga bröd. Det blev över förväntan. Nästan lika bra som i Frankrike. Minus den härliga atmosfären förstås...

Briocher smakar lite som ett mellanting mellan matbröd och fikabröd, tycker jag. De bakas på ägg och smör och blir väldigt luftiga och med en liten smörig smak. De funkar bra som frukostbröd med marmelad och ost, men också som brytbröd till en soppa. 

I Frankrike finns brioche-brödet i alla möjliga olika former, men den mest kända varianten är den som jag har försökt att göra. En bulle med en liten boll på toppen. De ser lite småroliga ut!



Ca 20 st
25 g jäst
2 dl vatten
0,5 tsk salt
1,3 liter vetemjöl
150 g smör
3 msk socker
4 ägg

Smula ner jästen i en stor skål. Värm vatten till 37 grader och häll det över jästen. Rör om tills jästen har löst sig. Tillsätt saltet och så mycket mjöl att degen känns smidig. Tillsätt sedan äggen, ett i taget. Rör ut sockret i smöret och tillsätt det i klickar till degen. Tillsätt till sist resten av mjölet och arbeta degen till den är smidig. Lät degen jäsa till dubbel storlek, ca 1 timme.

Dela degen i 20 lika stora delar, men spara undan en liten del till knopparna på bullarna.  Forma till runda bollar, gör en fördjupning i bullen med ett finger och sätt dit en liten degkula. Lägg briocherna i smorda briocheformar eller i en smord muffinsplåt. Det går också bra med aluminiumformar. Låt bullarna jäsa i ytterligare 30 minuter. Pensla dem med ägg och grädda i 225 grader i 8-10 minuter.

Briocherna är godast att äta färska, men det går även bra att frysa in dem.  

Grovt filmjölksbröd

Ett av bröden jag bakade häromdagen var ett så kallat filmjölksbröd. Superduperenkelt att svänga ihop. Brödet behöver inte jäsa och kan varieras i det oändliga. Till skillnad från jäsbröd, som jag tycker lätt blir lite tråkiga om man inte använder mycket vetemjöl, kan man med fördel baka dessa bröd med enbart grovt mjöl. I den här varianten har jag inte använt något vetemjöl, utan bara grahamsmjöl, fullkornsdinkel, havregryn och fyrkornskross.

Jag bakade en av limporna i en fin pappersform. Jättefint om man vill ge bort ett bröd!


Till två limpor
5 dl fullkornsdinkel
5 dl grahamsmjöl
1 dl havregryn
1,5 dl fyrkornskross
0,5 dl linfrön
1 tsk salt
4 tsk bikarbonat
1 liter filmjölk
0,5 dl brödsirap

Lägg gärna fyrkornkrosset i blöt i filmjölken en liten stund innan du bakar, då blir krosset inte lika hårt i bröden. Blanda alla torra ingredienser. Rör ner filen och sirapen. Smöra två avlånga brödformar och häll i smeten. Grädda i 175 grader i ca 60 minuter. Känn med en provsticka, brödet kan behöva stå längre och då kan man behöva lägga över lite folie.

2 november 2011

Blomkålssoppa med serranoskinka

Till middag igår blev det en krämigt god blomkålssoppa med lite serranoskinka och timjan som topping. Till soppan serverades nybakat bröd. Jag återkommer med recept på brödet.

Till 4 portioner
400-500 g blomkål
0,5 purjolök
2 vitlöksklyftor
smör att steka i
7 dl mjölk
2,5 dl matlagningsgrädde
1,5 hönsbuljongtärning
0,5-1 msk vitvinsvinäger
salt, peppar
4-6 skivor serranoskinka eller bacon

Hacka purjolök och vitlök och fräs i lite smör i en gryta. Dela blomkålen i små buketter och tillsätt den till lökfräset. Häll på mjölk, grädde och buljongtärningar. Smaksätt med vitvinsvinäger, peppar och salt. Om man har vitt vin är det jättegott att hälla i en liten skvätt av det. Det ger en god syra till soppan, tycker jag. Koka tills blomkålen är mjuk. Mixa soppan slät med stavmixer och smaka av den. Servera soppan varm med serranoskinka i små bitar och lite timjan. Kör gärna serranoskinkan en stund i ugnen, det blir knaprigt och gott. Lägg den bara på ett bakplåtspapper på en plåt och torka den i ca 5 minuter i 175 grader. Det passar bra att göra om man vill värma eller grädda ett bröd till soppan. Till vardags fungerar det annars lika bra med stekt bacon.

Peanut butter cookies med fudgekola och choklad

Åh, vad det är härligt att ha höstlov! Igår spenderades förmiddagen på badhuset. Jag simmade, bubblade och bastade. Så härligt! Hela eftermiddagen ägnades sedan åt bakning och matlagning. Idag har jag städat både hus och bil. Skönt att få det gjort också!

Igår bakade jag bland annat dessa små kakor, Peanut butter cookies med fudgekola och choklad. Jättegoda kakor med jordnötssmör, choklad och fudgekola i. De blir lite "mjuksega" i mitten och smakar lite som snickers. Jättegott!

Grundreceptet kommer ifrån Söta saker, men som vanligt måste jag experimentera med allt och lägga till lite egna grejer :)











Ca 20 st
100 g smör
1 dl jordnötssmör
1 dl socker
1 dl farinsocker
1 ägg
2,5 dl vetemjöl
1 krm salt
0,5 tsk bikarbonat
0,5 tsk bakpulver
4-6 st  fudgekolor
1,5 dl hackad mjölkchoklad

Rör socker, smör och jordnötssmör. Tillsätt ägget. Blanda mjöl, bikarbonat, bakpulver och salt för sig och rör ner. Blanda till sist grovt hackad fudgekola och mjölkchoklad. Forma degen till bollar och lägg dem på  plåt med bakplåtspapper. Platta till dem något. Grädda i 200 grader i ca 10 minuter.

De omtalade kexen!

Här är en bild på de supergoda kexen som vi åt i fredags till vår ostbricka. Dessa kan jag verkligen rekommendera! Jag köpte mina på Örebro ost, men jag har sett att de även finns i vanliga mataffärer nu. Dem kommer jag definitivt att köpa fler gånger!

1 november 2011

Spröda havrekakor med aprikos

De här kakorna är jättegoda! Spröda och samtidigt lite sega i mitten och med jättegoda små bitar av torkad aprikos. Receptet fick jag av min mans mormor för flera år sedan. Precis som jag, gillade hon att baka och så länge hon orkade bakade hon egna kakor som hon bjöd oss på. Nu är hon borta sedan en tid tillbaka, men minnet av henne finns kvar hos oss.



Ca 20 st

125 g smör
1 ½ dl socker
1 dl hackade torkade aprikoser
1 ½ dl vetemjöl
3 dl havregryn
¾ tsk bikarbonat

Rör smör och socker poröst. Blanda aprikoser, vetemjöl, havregryn, bikarbonat och rör ner i smöret. Forma bollar och lägg på en plåt. Platta till dem lite. Grädda mitt i ugnen i ca 175° c i ca 10 min.

Skriv ut