Till middag igår blev det en krämigt god blomkålssoppa med lite serranoskinka och timjan som topping. Till soppan serverades nybakat bröd. Jag återkommer med recept på brödet.
Till 4 portioner
400-500 g blomkål
0,5 purjolök
2 vitlöksklyftor
smör att steka i
7 dl mjölk
2,5 dl matlagningsgrädde
1,5 hönsbuljongtärning
0,5-1 msk vitvinsvinäger
salt, peppar
4-6 skivor serranoskinka eller bacon
Hacka purjolök och vitlök och fräs i lite smör i en gryta. Dela blomkålen i små buketter och tillsätt den till lökfräset. Häll på mjölk, grädde och buljongtärningar. Smaksätt med vitvinsvinäger, peppar och salt. Om man har vitt vin är det jättegott att hälla i en liten skvätt av det. Det ger en god syra till soppan, tycker jag. Koka tills blomkålen är mjuk. Mixa soppan slät med stavmixer och smaka av den. Servera soppan varm med serranoskinka i små bitar och lite timjan. Kör gärna serranoskinkan en stund i ugnen, det blir knaprigt och gott. Lägg den bara på ett bakplåtspapper på en plåt och torka den i ca 5 minuter i 175 grader. Det passar bra att göra om man vill värma eller grädda ett bröd till soppan. Till vardags fungerar det annars lika bra med stekt bacon.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar