3 november 2011

Grovt filmjölksbröd

Ett av bröden jag bakade häromdagen var ett så kallat filmjölksbröd. Superduperenkelt att svänga ihop. Brödet behöver inte jäsa och kan varieras i det oändliga. Till skillnad från jäsbröd, som jag tycker lätt blir lite tråkiga om man inte använder mycket vetemjöl, kan man med fördel baka dessa bröd med enbart grovt mjöl. I den här varianten har jag inte använt något vetemjöl, utan bara grahamsmjöl, fullkornsdinkel, havregryn och fyrkornskross.

Jag bakade en av limporna i en fin pappersform. Jättefint om man vill ge bort ett bröd!


Till två limpor
5 dl fullkornsdinkel
5 dl grahamsmjöl
1 dl havregryn
1,5 dl fyrkornskross
0,5 dl linfrön
1 tsk salt
4 tsk bikarbonat
1 liter filmjölk
0,5 dl brödsirap

Lägg gärna fyrkornkrosset i blöt i filmjölken en liten stund innan du bakar, då blir krosset inte lika hårt i bröden. Blanda alla torra ingredienser. Rör ner filen och sirapen. Smöra två avlånga brödformar och häll i smeten. Grädda i 175 grader i ca 60 minuter. Känn med en provsticka, brödet kan behöva stå längre och då kan man behöva lägga över lite folie.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Skriv ut