1 december 2011

Mjuk pepparkaka med cream cheese-frosting och lingon

Mjuk pepparkaka är verkligen supergott! Det är en sådan där gammal klassiker som mammsen brukade baka när jag var liten. För att göra kakan ännu godare och lite lyxigare kan jag verkligen rekommendera en cream cheese-frosting. En sådan frosting som man brukar ha på morotskaka. Passar så bra! Och så lite lingon på toppen. Mmmm! Enkelt att svänga ihop till adventsfikat på söndag!


Kaka:
50 g smör
3 dl vetemjöl
1 dl brunt farinsocker
2 dl strösocker
1,5 dl gräddfil
2 ägg
1 tsk malen kanel
1 tsk malen ingefära
1/2 tsk malda nejlikor
1 tsk malen kardemumma
1 tsk bikarbonat
0,5 dl lingonsylt

Sätt ugnen på 175 grader. Smält smöret och låt svalna. Smörj och bröa en kakform. Blanda mjöl, socker och alla kryddorna. Vispa ner gräddfil. Tillsätt äggen, det smälta smöret och lingonsylten. Rör om ordentligt. Häll upp i formen och grädda i den nedre delen av ugnen i ca 40 min. Låt svalna.

Cream cheese-frosting:
100 g Philadelphiaost
50 g smör
2 dl florsocker
1 tsk vanlijsocker

Låt philadelphiaosten och smöret bli rumsvarmt, vispa sedan ihop alla ingredienser till en slät och fin kräm. Bred över kakan. De går bra att frysa hela kakan med galsyren på.

Vid servering, strö gärna över några lingon över kakan. Både vackert och gott!

3 kommentarer:

  1. Vilken storlek på form ska det vara? bäst med en med avtagbar kant? såg riktigt smaskig ut!!! den ska prövas! =)

    SvaraRadera
  2. En vanlig sockerkaksform blir bra, ca 25 cm i diameter skulle jag tro. Det behöver inte vara avtagbar kant, men det är helt klart enklare att lossa kakan. Har man ingen sådan kan kan smöra och bröa en vanlig form noggrant.

    Kakan var jättegod, det kan jag lova! Uteslut inte lingonen uppepå, de var pricken över i:et!

    SvaraRadera
  3. TACK!! mmm detta ska bli gott..

    SvaraRadera

Skriv ut