30 december 2012

Vit rocky road med daim

Ett godis som passar perfekt till nyårskvällen är dessa vita och tjusiga rocky road!

Idag är det en fixardag :) Jag håller på att förbereda så mycket som möjligt inför morgondagens bjudning och nästa projekt är dessa godbitar med vit choklad, dumle, daim och marshmallows. Testa! De är riktigt goda!



200 g vit choklad
1 dl minimarshmallows
1 hackad daim
1 dl salta cashewnötter eller 1 dl hackade dumlekolor

Hacka chokladen och smält den över vattenbad eller i mikron. Låt den svalna något. Blanda marshmallows, hackad daim och cashewnötter (eller dumle). Blanda i den smälta chokladen och bred ut blandningen på ett bakplåtspapper. Låt stelna i kylen och skär sedan upp i bitar.

28 december 2012

Kladdiga chokladrutor med knäcktopping!

Åh herregud, vad jag har bakat julgodis i år! Fem olika sorter blev det till slut. Vissa av dem tänker jag faktiskt göra om inför nyåret :)

En av favoriterna blev dessa kladdiga chokladrutor med knäcktopping som egentligen inte alls är något julgodis från början. Det är faktiskt en kladdkaka med knäck som jag tyckte passade utmärkt i mindre portionsbitar. Jag bestämde mig därför för att göra kakan i en rektangulär form och skära den i små, små rutor. Perfekt faktiskt! Men såklart passar den utmärkt att göra som en kaka och servera med lite glass eller grädde till också. Kanske som nyårsdessert?



Chokladsmet:
50 g smör
1 ägg
1 ½ dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
1 krm salt
3 msk kakao
1 dl vetemjöl
½ dl sirap

Knäcksmet:
100 g smör
1 dl strösocker
½ dl sirap
½ dl vispgrädde
1 dl havregryn
1 dl vetemjöl
½ tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker


Sätt på ugnen på 175 grader. Smält smöret som ska användas till chokladsmeten i en kastrull. Klä en rektangulär form, ca 20 x 25 cm, med bakplåtspapper. Vispa ägg och socker i en skål. Blanda ner övriga ingredienserna till chokladsmeten. Häll smeten i formen.

Smält smöret till knäcksmeten i en kastrull och rör ner övriga ingredienser.
Bred knäcksmeten ovanpå chokladsmeten. Grädda kakan i ca 30 minuter. Låt svalna och förvara sedan kallt, i kyl eller frys. Skär upp små fyrkanter och servera.

Med tanke på alla dessa godbitar som åkt ner i min mage bär det nu av mot gymmet för en joggingtur :) Ha en bra lördag!

Bilder från julen och världens godaste laxröra!

Åh, vad skönt det har varit med ledighet!!! Så otroligt välbehövt! Jag och min man har varit hos min familj i Norrland i en vecka, men är åter på hemmaplan. Det har varit så roligt och så mysigt att få umgås med nära och kära! Men som vanligt är det också väldigt, väldigt skönt att komma hem till sitt eget när man har varit borta. Och tänk, det är faktiskt en vecka kvar av julledigheten! Helt otroligt härligt! Här hemma väntar nu lite fixande inför nyårsfirande med goda vänner och förhoppningsvis lite slappa stunder med te och en bok i soffhörnet. Ska försöka att klämma in lite träning här och där också :)

Här kommer några bilder på vad som har förtärits under juldagarna. Ja, ni ser ju själva, den klassiska julmaten som julskinka, kalvsylta, leverpastej, gravad lax, rökt lax, ägghalvor med räkor på fanns representerad på vårt julbord. Självklart fanns det även sill, potatis, köttbullar, prinskorv, Janssons frestelse och massor av gott bröd och goda ostar. Superdupergott! Tack mammsen!







Ett nytillskott på vårt julbord var min systersons jättejättegoda laxröra, som syns i den lite större glasskålen. Den tycker jag absolut att ni ska testa! Kanske på en lyxig smörgås eller på en toast till förrätt. Passar utmärkt på nyårsmenyn! Jag har inget exakt recept, men ganska simpelt att göra egentligen. Han gjorde först en egen majonnäs med lite citron i. Blandade sedan majonnäsen med finhackad rödlök, varmrökt lax och kallrökt lax i bitar. Smakade av med någon matsked crème fraîche, en massa dill och lite salt och peppar. Så så gott!

19 december 2012

Saffransmuffins med mandelmassa

Åh vilken härlig kväll! Först ett bra träningspass och sedan en välbehövlig storstädning av huset. Då är det skönt att sätta sig ner i soffan sedan kan jag lova :)

Det är lite extra mysigt att baka så här i adventstider tycker jag och ett tips på ett riktigt gott och juligt fikabröd är dessa saffransmuffins med mandelmassa. De blir riktigt saftiga och lite kladdiga. Supergoda, tycker jag!

ca 15 st

2 dl vetemjöl
1 kuvert saffran (0,5 g)
1 tsk bakpulver
150 g rumsvarmt smör
1 dl strösocker
2 st ägg
250 g grovt riven mandelmassa
3 msk rom
florsocker till garnering

Sätt ugnen på 175 grader. Blanda mjöl, saffran och bakpulver i en skål. Vispa smör och socker fluffigt med elvisp i en bunke, tillsätt ägg och riven mandelmassa. Rör ner de torra ingredienserna i äggblandningen och blanda till en jämn smet. Fyll muffinsformar till ca 3/4. Grädda i 10–15 minuter, beroende på storlek på formar.Håll koll och prova med en sticka. Låt svalna. Pudra gärna med florsocker vid servering.

Julen och julledigheten närmar sig verkligen med stormsteg nu och imorgon ska vi ut och äta julbord med goda vänner. Ska bli så trevligt!

17 december 2012

Mjuk pepparkaka med cream cheese-frosting

Ja, jag inser ju att det var en evighet sedan jag bloggade senast, men herregud vad mycket det har varit med jobb, rättning och betygssättning. Och till råga på allt har jag haft examinationsuppgifter på distanskursen jag läser. Jag är så galet trött och i stort behov av ett jullov nu. Tur att det äntligen börjar lugna ner sig något. Betygen är satta och idag har pepparkaksbak med eleverna stått på schemat :)

Om man inte orkar eller har lust att baka pepparkakor kan jag tipsa om denna superenkla mjuka pepparkaka med cream cheese-frosting och lingon. Den är underbart god och väldigt saftig. Dessutom känns den extra lyxig med frostingen och lingonen till.


Kaka:
50 g smör
3 dl vetemjöl
1 dl brunt farinsocker
2 dl strösocker
1,5 dl gräddfil
2 ägg
1 tsk malen kanel
1 tsk malen ingefära
1/2 tsk malda nejlikor
1 tsk malen kardemumma
1 tsk bikarbonat
0,5 dl lingonsylt

Sätt ugnen på 175 grader. Smält smöret och låt svalna. Smörj och bröa en kakform. Blanda mjöl, socker och alla kryddorna. Vispa ner gräddfil. Tillsätt äggen, det smälta smöret och lingonsylten. Rör om ordentligt. Häll upp i formen och grädda i den nedre delen av ugnen i ca 40 min. Låt svalna.

Cream cheese-frosting:
100 g Philadelphiaost
50 g smör
2 dl florsocker
1 tsk vanlijsocker

Låt philadelphiaosten och smöret bli rumsvarmt, vispa sedan ihop alla ingredienser till en slät och fin kräm. Bred över kakan. De går bra att frysa hela kakan med galsyren på.

Vid servering, strö gärna över några lingon över kakan. Både vackert och gott!

Nej, nu är det sängdags! Imorgon ringer alarmet klockan 04.30 och klockan 06.00 avgår en buss mot Stockholm. Årskurs 9 på vår skola ska nämligen besöka riksdagen samt Strindbergmuseet. Ska faktiskt bli spännande även för mig!  

9 december 2012

Glöggmys med kollegorna och kavringshjärtan med parmesankräm och päron

Vilken mysig eftermiddag jag har haft! Fina kollegor har varit hos mig på lite glögg och tilltugg. Det har blivit lite av en tradition att jag bjuder på glöggmys. Till att börja med bjöd jag på lite matiga tilltugg, bland annat en gratinerad brietårta med torkad frukt och nötter och små kavringshjärtan med parmesankräm och päron. Mycket gott!

Självklart bjöd jag även på en del sötsaker :) Men de kommer i nästa inlägg!




Kavringshjärtan är superlätta att göra. Tryck ut hjärtan med hjälp av en pepparkaksform. Blanda 1-1,5 dl finriven parmesanost med någon matsked crème fraîche. Klicka på bröden och toppa med lite päron.

Även den gratienerade brieosten är superenkel att göra! Jag brukar toppa den med naturella nötter och frön och lite torkad aprikos, ringla över lite honung och sedan gratinera i ugnen i 175 grader i 10-15 minuter.

4 december 2012

Goda ostar från lokalt mejeri

Ikväll kommer ett osttips från en ostälskare! I helgen köpte vi nämligen tre goda ostar från det lokala gårdsmejeriet Ostbiten. Tillsammans med en hel del andra lokala matproducenter har de sålt sina produkter i Mariebergs galleri under några helger nu. Väldigt trevligt och väldigt lättillgängligt för mig som bor så nära :)

Vi testade ostar som heter Irene (en kittost), Barbro (en fäbodost) och Conny (en brieost). Jag gillade ostarna väldigt mycket! Lite speciell karaktär och spännande smaker! Testa gärna om ni bor i Örebro-trakten!

2 december 2012

Kladdiga chokladmuffins med hallonfrosting

Åh, vilken mysig helg jag har haft! Mammsen, syrran och finaste brorsdottern har varit på besök. Vi har haft en riktig tjejhelg som bland annat har innehållit dans på Friskis och svettis, shopping, café-besök, matlagning, bakning, sällskapsspel, film, julmarknad och glöggmys.

Igår kväll bakade vi dessa supergoda chokladmuffins. Brorsdottern som verkar ha ett lika stort intresse för bakning som sin faster dekorerade sedan med frosting, hallon, vit choklad och lite strössel. Så fint!




Till ca 12 st
Smet:
100 g smör
2 ägg
2,5 dl socker
1,5 tsk vaniljsocker
1 krm salt
4 msk kakao
1,5 dl vetemjöl

Jordgubbsfrosting:
100 g hallon
300 g philadelphiaost
1 dl florsocker
1-2 dl vispgrädde

Smält smöret. Vispa ägg och socker. Tillsätt de övriga ingredienserna till äggsmeten. Blanda till sist i det smälta smöret. Fördela smeten i muffinsformar. Använd gärna ganska kraftiga formar eller sätt formarna i en muffinsplåt. Grädda mitt i ugnen i 200°c i ca 10 minuter.

När chokladmuffinsen är klar sjunker de ihop en aning och det blir som en liten grop i varje muffins, det gör ingenting, de ska vara så :) Låt muffinsen svalna i kylen, de är faktiskt godast om de får stå till sig ett tag. 

Mixa hallonen med stavmixer eller i matberedare. Vispa samman hallonpuré, färskost och florsocker, gärna med elvisp. Tillsätt vispgrädden lite i taget. Fortsätt vispa till en fluffig topping. Ta så mycket grädde du tycker att det behövs för att få en stadig frosting som går att spritsa. Spritsa sedan toppingen på cupcakesen. Garnera gärna med lite strössel eller färska bär.

29 november 2012

Chokladbollar med daim

Idag tänkte jag tipsa om Delicatos chokladbollar med daim :) Det är inte ofta det finns köpt fika i vårt hem, men just nu ligger dessa i kylskåpet och vill att jag ska äta upp dem. Och det är faktiskt lite svårt att motstå dem, för de är riktigt goda!


Nej, nu är det sovdags för mig. Imorgon får jag nämligen Timrå-besök igen, så det är bäst att jag är utvilad och pigg :) Ska bli så kul!

27 november 2012

Fransk chokladtårta och gräddig glass med daim och jordnötssmör

Jag kan helt enkelt inte få nog av choklad och chokladkakor :) När min mamma var här för någon vecka sedan bakade jag denna chokladkaka. Väldigt gott!




Receptet kommer från Leila och jag har bakat den förr. Jag måste nog erkänna att även om den blev supergod nu, så blev den nog ännu bättre sist jag gjorde den, Lite kladdigare och mer krämig. Så med andra ord, grädda inte kakan för länge :) Klicka här för att komma till receptet! 

Bäst av allt var nog glassen vi åt till kakan. En hemgjord glass som går superduperenkelt att göra. Kan nog inte bli enklare. Dessutom galet god! Omdömet av gästerna var att jag skulle kunna tillverka glassen för försäljning :) Klicka här för att komma till receptet!

26 november 2012

Lammfärsburgare med karamelliserad rödlök och fetaostcrème

Ja, då var det måndag igen då! Men det gör mig faktiskt ingenting :) Jag har varit på ett superroligt step-pass på FS ikväll och blir alltid på så bra humör av det!

Middagen blev rester från en mycket god middag i helgen, nämligen lammfärsburgare med karamelliserad rödlök och fetaostcrème. Kan verkligen rekommendera den karamelliserade rödlöken, den blev jättegod till!

Lammfärsburgare:
ca 500 g lammfärs
1 ägg
2 msk röd pesto
1 tsk timjan
salt, peppar

Karamelliserad rödlök:
1 stor rödlök
1 msk strösocker
1 msk vit balsamvinäger

Fetaostcrème
150 g fetaost
1-2 dl crème fraîche (beroende på hur mycket ostsmak och hur fast röra man vill ha)

Blanda färs med ägg, pesto, timjan, salt och peppar. Forma fyra-fem biffar av smeten. Stek dem i smör. Skala, halvera och skär rödlöken i tunna skivor. Stek löken mjuk och glansig i smör i en stekpanna.Tillsätt sockret och rör tills det lösts upp. Häll i balsamvinäger och låt puttra ett par minuter.

Smula sönder fetaosten och blanda med crème fraîche tills du får önskad konstistens och smak. Servera burgaren med bröd, lök, fetaostcrème, sallad och tomat.

20 november 2012

Toscansk tomatsoppa från Kelda

Jobb, träning och sena kvällar ger mig inte mycket tid och ork över till matlagning just nu. Ikväll blev det därför en av Keldas soppor till middag, nämligen den som heter Toscansk tomatsoppa. Riktigt, riktigt god smak, tycker jag. Soppan var dessutom inte riktigt slät, utan hade små, små bitar av tomat och andra grönsaker. Helt i min smak! Den kommer jag definitivt att köpa igen.


Självklart var jag tvungen att pimpa soppan lite :) Jag toppade den med strimlad pepparsalami, majskorn, avokado, fetaost och några basilikablad. Superdupergott!

18 november 2012

Kycklinggratäng med mango chutney och cashewnötter

Då var det söndag kväll igen och Timrå-besöket har åkt hem. Vi har haft en lugn och mysig helg med promenad, lite shopping, tv och mycket god mat och fika :)

Igår kväll gjorde vi denna kycklinggratäng. Supergott med det söta i mango chutneyn och det salta i cashewnötterna. Den kommer jag att göra om!

4 portioner
ca 600 g kycklingfilé
0,5 purjolök
1 röd paprika
1 dl mango chutney
1 tsk sambal oelek
2 dl crème fraîche
2 dl grädde
1 dl salta cashewnötter

Skär kycklingen i små bitar. Stek den i lite smör tills den är gyllenbrun, salta och peppra. Lägg kycklingen i en ugnsform. Hacka paprikan och och purjolök och lägg ovanpå kycklingen. Vispa ihop grädde, crème fraîche, mango chutney och sambal oelek och häll den över kycklingen. Gratinera i ca 20 minuter i 200 grader. Strö cashewnötterna över gratängen efter halva tiden. Servera med ris och en sallad.

17 november 2012

Pirogpaj

Godkväll! Den här helgen har jag familjen på besök! Så trevligt! Igår kväll gjorde vi en typ av köttfärspaj fast med en bröddeg istället för vanlig pajdeg. Köttfärsfyllningen har lite italienska smaker och innehåller oliver, soltorkade tomater, basilika och mozzarella. Mycket, mycket gott!




Deg:
25 g jäst
2 dl vatten
0,5 dl rapsolja
0,5 tsk salt
ca 6 dl vetemjöl

Köttfärsröra:
600 g nötfärs
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
salt, peppar, chiliflakes
1 burk krossade tomater
3 msk strimlade soltorkade tomater
0,5 dl hackade svarta oliver

Topping:
125 g riven mozzarella
1 dl riven lagrad ost

Börja med degen. Smula jäste i en skål. Värm vattnet till ca 37 grader och häll det över jästen. Rör om tills jästen har löst sig och rör sedan ner den övriga ingredienserna. Arbeta ihop till en smidig deg. Låt degen jäsa i ca 30 minuter. Stek köttfärsen tillsammans med hackad lök och pressad vitlök. Häll i de krossade tomaterna. Smaksätt med salt, peppar och chili, soltorkade tomater och oliver. Låt såsen puttra i några minuter. Klä en springform med löstagbar kant med pajdegen, ta upp degen långt upp på kanterna, och häll på fyllningen. Strö över mozzarella och annan ost. Grädda i 225 grader i ca 25 minuter. Servera med sallad! 

10 november 2012

Kycklingfilé med ädelost och bacon

Ännu en lördag har spenderats på Mälardalens högskola i Västerås. Fonetik i ett andraspråksperspektiv heter delkursen. Hjälp vad svårt det är. Svenska måste vara ett av de absolut svåraste språken att lära sig. Inte ens jag, som modersmålstalare, kan förstå uttalsreglerna :)

Skönt att komma hem och ha en härlig lördagskväll i alla fall. Eftersom det finns så dåligt med tid på vardagarna står matlagning högt på listan på favoritsysselsättningarna på helgen. Ikväll med blev det en kycklingfilé fylld med ädelost och inlindad i bacon. Kycklingen serverade jag med en ädelostsås, potatis och palsternacka. Jättegott!

Till 4 portioner
4 små kycklingfiléer (500-600 g)
125 g ädelost
1 pkt bacon
3 dl grädde

Skär en ficka i varje kycklingfilé och fyll med en rejäl skiva ädelost. Linda baconskivor runt filéerna så att inte osten rinner ut vid stekning. Stek filéerna på ganska hög värme i lite smör så att de får fin färg. Lägg sedan över dem i en ugnsform. Stek färdigt kycklingen i ugnen i ca 20 minuter i 200 grader. Vispa ner grädden i stekpannan och låt bubbla ett tag. Smula ner resten av ädelosten i såsen. Servera kycklingen med rostade rotfrukter, potatis och såsen. Klipp gärna över lite färska örter vid servering. 

Nu är det snart läggdags här. Jag ser fram emot en dag med många aktiviteter imorgon. Tänkte starta dagen på bästa möjliga sätt, med ett träningspass:) Kanske blir det även lite farsdagsfika och på kvällen ska vi på en stand up-show. Ska bli spännande!

9 november 2012

Kladdigaste kladdkakan!

Blev det någon kladdkaka på kladdkakans dag i onsdags? Jag är inte så mycket för att hålla mig till speciella dagar utan njöt av en enormt god kladdkaka igår kväll istället :) Jag hade sett receptet i en tidning och det såg så otroligt lockande ut så jag bara var tvungen att testa. Och god, det blev den. Herregud. Lite högre och lite luftigare än vanlig kladdkaka, men otroligt kladdig, len och god. Den kommer jag definitivt att göra igen.

Många andra kladdkakor gör sig bättre efter ett dygn i kylen, men den här kakan var otroligt god att äta lite ljummen med en klick vaniljglass.

10-12 bitar
200 g choklad (jag tog 100 g mörk choklad och 100 g mjölkchoklad)
200 g smör
4 ägg
4 dl strösocker
2 krm salt
1 tsk vaniljsocker
0,5 dl kakao
2 dl vetemjöl

Sätt ugnen på 175 grader. Rör ihop ägg och socker, vispa ej. Smält smöret tills det blir gyllenbrunt. Ta det från plattan och bryt ner chokladen. Rör om tills den har smält. Vispa ner chokladsmöret i äggblandningen. Rör ner saltet. Sikta ner kakao, vaniljsocker och mjöl och blanda ihop. Häll smeten i en form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter. Grädda mitt i ugnen i ca 30 minuter. Kakan ska fortfarande vara kladdig i mitten Pudra gärna lite florsocker över kakan. Servera den ljummen med en klick vispgrädde eller en kula vaniljglass.

Receptet kommer från Allt om mat.

6 november 2012

Kladdkakans dag!

Ja nuförtiden har man tydligen dagar för det mesta. Våfflor, kanelbullar, ostkaka och till och med kladdkakan har en egen dag. Ja, varför inte ha en ursäkt att få baka en härlig kladdkaka :)

Jag fullkomligt älskar kladdkakor och har ganska många recept på just det här i bloggen, så här kommer några förslag på bakning om ni nu skulle få för er att fira denna underbara dag :)

Det är bara att klicka på bilderna för att komma till recepten!

Chokladtryffelkaka med flingsalt och dulce de leche


Chokladtårta med tryffel och rostade pinjenötter
Kladdkaka black and white 


Kladdkaka med kola och jordnötsfrosting
Fransk chokladtårta med chokladtryffelglasyr
Vit kladdkaka med glasyr
Dubbel kladdkaka med daim

4 november 2012

Schackrutor och chokladsnurror

Det var värst vad den lovveckan gick snabbt :) Imorgon är det dags för tidiga morgnar och jobb igen... Men jag haft ett riktigt bra lov, fått mycket gjort här hemma och dessutom haft en riktigt lugn och skön avslutning på höstlovet. Helgen har nämligen spenderats på ett mysigt hotell i Tällberg. Promenader, läsning framför brasan, fika och otroligt god mat har speglat helgen. Om man är ute efter en riktigt bra matupplevelse kan jag verkligen rekommendera restaurangen på Åkerblads hotell. Maten håller riktigt hög klass! På lördagskvällen åt vi en fyrarätters middag som var helt fantastisk! Jag njöt av middagen utan att bry mig om varken kamera eller blogg, så tyvärr bjuds inte på några matbilder från helgen :)

Jag tänkte däremot bjuda på recept på en gammal klassisk småkaka, en sån som mamma brukade baka, nämligen schackrutor. De är ju så fina och så goda! Jag fullkomligt älskar småkakor!

Ca 40 st
4,5 dl vetemjöl
1 dl socker
0,5 tsk vaniljsocker
200 g smör
2 msk kakao
ev. 1 msk vatten 

Blanda  ihop mjöl, socker, vaniljsocker och smör för hand eller i matberedare. Ta bort hälften av degen och tillsätt kakao och vatten om det behövs och bearbeta tills degen är brunfärgad. Lägg degarna i två plastpåsar och låt vila kallt i minst 30 minuter. Sätt ugnen på 200 grader. 

För att göra schackrutor: Rulla ut degen i två ljusa och två mörka längder. Lägg en ljus bredvid en mörk och byt plats på färgerna i nästa lager. Tryck samman längderna så att de bildar en fyrkant.  

För att göra chokladsnurror: Kavla ut degarna tunt, var och en för sig i så lika storlekar som möjligt. Lägg den ena degen på den andra och rulla ihop ifrån den ena kortsidan till den andra. 

Skär i 5 mm tunna skivor. Lägg ut kakorna på en plåt med bakplåtspapper. Grädda i mitten av ugnen i ca 8 minuter. Låt kakorna svalna på ett galler.

1 november 2012

Klassiska mazariner och chokladmazariner

Igår kväll fick jag plötsligt för mig att jag ville baka mazariner :) Mazariner har stått högt upp på baka-listan ett bra tag nu. Det är ju så gudomligt gott med hemgjorda mazariner! Igår blev det klassiska vanliga mazariner, men även en chokladvariant. Båda två var enormt goda.

Jag följde receptet nedan, men i chokladvarianten la jag till ett par matskedar kakao i både mördeg och fyllning. Jag gjorde också en chokladglasyr genom att koka upp ca 0,5 dl vispgrädde och bryta ner 50 g mörk choklad. Det går säkert även lika bra att blanda lite kakao med florsockret.



ca 20 st

Mördeg:
200 g rumstempererat smör
5 dl vetemjöl
0,5 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
1 ägg

Fyllning:
400 g mandelmassa
200 g rumstempererat smör
0,5 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
3 ägg

Glasyr:
2 dl florsocker
1,5 msk vatten

Blanda smöret med de övriga ingredienserna i en matberedare och arbeta ihop till en smidig deg. Tryck ut degen i ca 20 mazarinformar och ställ dem i kylen.Blanda mandelmassa, socker och smör. Tillsätt äggen ett i taget och blanda till en jämn smet. Klicka ut fyllningen i formarna och fyll till ungefär 2/3. Grädda i 175 grader, i cirka 12-15 minuter tills de fått fin färg. Låt svalna på galler. Blanda florsocker och vatten till en jämn glasyr. Glasera kakorna när de kallnat.

31 oktober 2012

Höstlovsmys!

Ja, nog var det välbehövligt med höstlov alltid. Har betat av massor med saker som borde ha gjorts för längesedan. Skönt att komma ikapp lite här hemma också. Såklart har jag även hunnit med lite höstlovsmys. Häromdagen köpte jag jättegott och nybakat bröd från Malins hembageri här i Örebro. Om ni bor här i trakterna måste jag rekommendera fikonlimpa med hasselnötter. Så god!!! Jag testade även ett fruktbröd med apelsin, men det var inte riktigt min smak.


Bröden fick sällskap av en riktigt lagrad prästost samt salami, brie, ruccola och paprika. Och så en mugg varm choklad och tv mitt på blanka dagen. Det är höstlov det!

Nej, nu ska jag åka och handla mat! Ett av mina stora nöjen :)

28 oktober 2012

Helstekt fläskfilé, sötpotatis med getost och timjan samt balsamicosås

Oj, vilken helg! Vi har fått supermycket gjort i vårt vardagsrum och nu är det faktiskt inte mycket kvar innan det är helt färdigt. Så skönt! Nu på kvällskvisten har vi lyxat till det med en härlig söndagsmiddag. Otroligt gott!



Putsa fläskfilén. Stek den runt om i lite smör tills den fått fin färg. Salta och peppra. Lägg filén i en ugnsform och stek färdigt i ugnen till ca 68 grader i innertemperatur. Helst på låg temperatur, 125-150 grader. Idag hade jag dock högre temperatur eftersom jag gjorde potatisen samtidigt. När köttet är klart, låt det gärna vila i lite folie en stund, skär sedan upp den i skivor.

Jag gjorde även en jättegod sås genom att vispa ut lite grädde i stekskyn i stekpannan och tillsatte sedan lite balsamvinäger och soja. Jättegott med balsamvinäger i sås tycker jag!

Till detta serverade jag sötpotatis som jag hade bakat i ugnen. Jag är helt sål på sötpotatis, det är ju bara så gott! Och enkelt! Skala och skär potatisen i avlånga bitar. Lägg på ett bakplåtspapper på en plåt och ringla över lite olivolja. Baka dem i ca 200 grader i ca 30 minuter. När det återstår ca tio minuter smula gärna över lite getost. Dekorera med timjan. Så gott!


26 oktober 2012

Middag med franskgruppen och gula hallon

Äntligen fredag och äntligen höstlov! Som jag har längtat! Jag har inlett lovet med fredagsdans på FS och sedan pizza och en Bacardi Breezer framför tv:n. Inte alls likt mig att äta pizza. Särskilt inte köpepizza, men ikväll smakade det faktiskt gott :)

Igår var jag på skolan sent och lagade mat med mina franskelever. Riktigt, riktigt trevligt! Till förrätt gjorde vi Chèvre chaud på salladsbädd och till varmrätt en Quiche Lorraine. Eleverna var superduktiga och allt flöt på så bra.

Till efterrätt blev det något lite mindre franskt, en cheesecake med hallonsås och gula hallon. Det var första gången jag åt gula hallon. Smakade ungefär som vanliga hallon, men kändes otroligt lyxigt och tjusigt att dekorera med :) Så här såg desserten ut!

22 oktober 2012

Crème brûlée med blåbärssorbet

Godkväll! Snart läggdags för mig... Imorgon är det utvecklingssamtal på skolan och det är bäst att man är utvilad och pigg inför detta :) Innan jag hoppar i säng måste jag bara dela med mig av den fantastiska efterrätt jag gjorde i lördags kväll. Crème brûlée som serverades med blåbärssorbet. Underbart gott! Lent och krämigt och med ljuvlig smak av vanilj. Jag måste faktiskt erkänna att jag även har njutit av lite överbliven crème brûlée idag :) Det var längesedan jag kom hem från jobbet i hyfsad tid och passade på att njuta lite extra. En riktigt mysig stund på eftermiddagen och ett riktigt trevligt inslag på tisdagen :)


Fyra portioner
3 dl vispgrädde
1 dl mjölk, 3%
0,75 dl strösocker
4 äggulor
1 vaniljstång
ca 2 msk farinsocker eller florsocker till bränning

Sätt ugnen på 150°. Blanda grädde, mjölk och socker i en kastrull. Snitta vaniljstången och skrapa ur fröna. Tillsätt dessa till gräddblandningen. Släng även ner själva vaniljstången. Koka upp och fiska sedan upp vaniljstången. Vispa upp äggulorna. Häll gräddmjölken över äggen under kraftig vispning. Fördela smeten i 4 portionsformar som rymmer 1 1/2 dl vardera. Grädda i vattenbad (ställ formarna i en långpanna med vatten) i nedre delen av ugnen ca 60 min. Smeten är lite lös i mitten men stelnar när den kallnat. Låt crème brûléen svalna, de kan med fördel stå över natten. Vid servering, strö över farinsocker eller florsocker och bränn av dem med gasbrännare tills de har fått en knäckig yta. Servera gärna med sorbet och bär.

Bäst blir det om man har en gasbrännare, men det går också att bränna av dem i ugnen. Använd då ugnens grillfunktion och ställ dem längst upp. Använd florsocker, som är lite lättare att smälta i ugnen och håll koll så att de inte blir brända. 

Oxfilé med rödvinssås och chèvrekräm

Måndag idag och jag längtar redan till nästa helg :) Helgerna försvinner alldeles för fort och detta är dessutom sista arbetsveckan innan en veckas lov. Åh, gud så skönt det ska bli med lite ledighet! Behöver verkligen det just nu.

Någon mer som ser fram emot helgen och kanske vill ha lite helginspiration? Testa gärna denna rödvinssås till en god köttbit, så himla god! Vår varmrätt i lördags bestod av oxfilé med en denna sås samt en chèvrekräm. Till detta serverades ugnsstekt potatis och sparris. Vilken lyxig lördagskänsla!

Rödvinssås till 4 portioner:
0,5 rödlök
1 morot
2 skivor bacon
1 msk chilisås
0,5 msk brunt farinsocker
2 dl rött vin
1 lagerblad
ca 5 kvistar timjan
1 msk balsamvinäger
2 dl köttbuljong
lite maizena till redning

Skala och skär morot och rödlök i grova bitar. Skär baconet i bitar. Stek detta i lite smör i en kastrull. Efter några minuter, häll över chilisåsen och farinsockret och låt fräsa med en kort stund. Slå sedan på vinet och tillsätt kryddorna. Koka sedan tills såsen reducerat till häften. Häll till sist i köttbuljongen och balsamvinägern och koka ihop såsen. Ju längre tid desto godare sås! Sila såsen och red gärna av den med lite maizena. Så himla gott!

21 oktober 2012

Gratinerad getost och färska fikon på frasig botten

Oj, oj, oj, vad längesedan jag bloggade nu :) Men jag lever, jag lovar, det har bara varit så galet mycket, både på jobbet och hemma. Tid för matlagning och bakning har helt enkelt inte funnits, men åh vad jag har längtat. Så igår kväll var det äntligen dags för lite matlagning och en god och lyxig middag här hemma :)

Förrätten blev gratinerad getost och färska fikon på en frasig smördegsbotten. En förrätt precis i min smak! Så otroligt gott!

Till fyra portioner
2 frysta plattor smördeg
1 äggula
1 dl crème fraîche
ca 2+00 g chèvre
4 st färska fikon
ruccola
flytande honung

Sätt ugnen på 225˚C. Dela smördegsplattorna på hälften och lägg på en plåt med bakplåtspapper. Låt tina en stund. Gör ett snitt intill kanterna runtom på smördegsplattan. Rör ihop crème fraîche och äggula ochf ördela crème fraicheröran på smördegen, innanför snittet. Smula chèvren och strö över den. Skär fikonen i klyftor och lägg på. Grädda mitt i ugnen tills smördegen är ”puffig” och gyllenbrun, ca 20 minuter. Toppa med ruccolasallad och ringla över lite honung. Servera genast.


Receptet hittade jag på ica.se.

14 oktober 2012

Sallad med lufttorkad skinka, parmesan och krutonger

Det är verkligen full fart hela tiden just nu. Veckorna och helgerna bara flyger fram. Igår startades helgen med ett superroligt danspass på Friskis. Kvällsmaten fick bestå av en enkel, men otroligt god sallad. Kanske inte världens mest spännande fredagsmat, men ändå lite lyxig helgkänsla med lufttorkad skinka och parmesan i salladen. Och så lite gott bröd till. Mmmm!



Detta hade jag i min sallad:
mâchesallad
purjolök
tomat
paprika
parmesan
lufttorkad skinka
brödkrutonger
olivolja, flingsalt, svartpeppar

Ikväll har vi varit på middag hos svärföräldrarna. Oj, så mycket gott vi har fått, är väldigt mätt nu kan jag lova :) Nu väntar sängen, sov så gott!

8 oktober 2012

Köttfärspaj med tomat och basilika

Åh, den här köttfärspajen är så himla god! Den innehåller rökt skinka vilket ger en väldigt god smak till köttfärsen. Låter kanske lite udda, men jag lovar, det blir så bra tillsammans! Testa!

Just den här pajen gjorde jag för flera veckor sedan när min syster var här på besök, men det har inte blivit av att blogga om den. Jag har bloggat om den tidigare också, men receptet tål att upprepas. Den är verkligen supergod!

Pajdeg:
75 g smör
1,5 dl vetemjöl
1 dl grahamsmjöl
1-2 msk kesella

Köttfärsröra:
300 g köttfärs
1 vitlöksklyfta
1 gul lök
1 buljongtärning
2-4 msk tomatpuré
50 g rökt skinka
salt, peppar
lite vatten

Ostsmet:
2 ägg
2 dl crème fraîche
2 dl riven ost
2 msk riven parmesan

Topping:
Skivade tomater
1 tsk hackad basilika
2 msk hackad persilja

Arbeta ihop ingredienserna till pajdegen och tryck ut degen i en pajform. Förgrädda pajskalet i 200°c i 10 minuter. Stek lök och köttfärs och smaksätt med buljong, tomatpuré, salt och peppar. Tillsätt lite vatten om det behövs. Häll köttfärsröran i pajskalet och bred över ostsmeten. Grädda i ca 15 minuter i 200 grader. Lägg på skivade tomater och strö över örter. Grädda i ca 10 minuter till.

7 oktober 2012

Pasta med kräftstjärtar och spenat

Jobba, träna, måla tak, jobba, träna, tapetsera, jobba, träna, städa... Det är ungefär så mitt liv ser ut just nu :)  Men det är roligt också, nu börjar ett nytt vardagsrum att ta form här hemma och det ska bli väldigt spännande att börja inreda det :)

Som jag har sagt tidigare, blir det tyvärr inte mycket spännande matlagning just nu, mest mat som går väldigt snabbt att göra. Häromdagen gjorde jag denna pastarätt med kräftstjärtar och spenat. Superdupersnabbt att göra och väldigt, väldigt gott!




Till 3-4 portioner
70 g färsk spenat
1 vitlöksklyfta
60 g strimlade soltorkade tomater i olja
1 burk kräftstjärtar i lag (170 g)
salt, svartpeppar, ev. lite citron
2,5 dl crème fraîche
valfri pasta

Fräs spenat och vitlök i lite olja. Tillsätt de soltorkade tomaterna i stekpannan. Koka pastan under tiden du gör detta. Låt kräftstjärtarna rinna av och tillsätt dem till spenatfräset. Salta och peppra och smaksätt eventuellt med några droppar citron. Vänd ner crème fraîche och låt såsen puttra någon minut. Servera med nykokt pasta. Riv gärna över parmesanost och lite citronzest. 

5 oktober 2012

Flygande Jakob. Åtminstone nästan...

Det blir då inte mycket matlagning gjord här på vardagarna. Det är så mycket att göra hela tiden... Jag  skyller på renovering, rättning och träning, men min kvällströtthet har nog ett finger med i spelet också. Somnar innan jag ens hinner tänka på att blogga :)

Ikväll har jag varit på Friskis och Svettis danspass. Det är bara sååå roligt! Man blir på galet bra helghumör :) Fredagskvällen blir dock lite sen och kvällens middag fick komma från en låda i frysen. Nämligen en Flygande Jakob som vi åt förra fredagen. Eller nja... nästan Flygande Jakob åtminstone. Ingen av oss gillar banan i mat, så den skippar vi gärna. Resten av ingredienserna är otroligt goda tillsammans. Det salta i baconet och jordnötterna tillsammans med det lite söta i chilisåsen.

För mitt recept, klicka här!

Nu är det snart dags att sova... Tråkigt, men imorgon är det dags för seminarie på högskolan i Västerås igen. Riktigt tråkigt och segt... Som vanligt är jag otroligt glad att jag har mitt sällskap :)

Sov så gott allihopa!

3 oktober 2012

Kycklinggratäng med salami, purjolök, paprika och ädelost

Ja, här kommer då äntligen receptet på varmrätten vi gjorde i lördags. Tre dagar för sent :) Herregud, jag är så trött på kvällarna och har så mycket att fixa med så bloggandet har fått stå åt sidan några dagar.

Kycklinggratängen blev grymt god och jag bara älskar ugnsbakad sötpotatis. Tyvärr är det ingen maträtt som gör sig särskilt bra på bild. Men håll tillgodo och testa receptet för det blev mycket gott!

Till fyra ganska stora portioner:
600 g kycklingfilé
100 g salami
1 paprika
0,5 liten purjolök
100 g ädelost
2 dl grädde
2 dl crème fraîche

Skär kycklingen i bitar och stek i lite smör tills de är genomstekta. Salta och peppra. Lägg över kycklingen i en ugnsform. Strimla salamin och skär paprikan och purjolök i bitar och strö över kycklingen. Smula över ädelosten. Vispa ihop grädde och crème fraîche och häll blandningen i gratängformen. Ställ in i ugnen för att gratinera i 225 grader i ca 20 minuter. Servera med potatis och en god sallad. 

29 september 2012

Gratinerad chèvre med honung och rostade valnötter

Godkväll! Har haft en riktigt produktiv dag idag. Så skönt! Tapetserat, varit i affärer och kollat möbler, lagat en riktigt god middag och hunnit med en myskväll med film och choklad :)

Lördagskänslan infann sig när jag stod och lagade mat och drack ett glas vin, då kände jag att en förrätt vore på sin plats :) Det blev såklart en enkelt fixad gratinerad chèvre med honung och rostade valnötter och solrosfrön. Den absoluta favoritförrätten! Så enormt gott!



Lägg en ganska rejäl bit chèvre, ca 1-1,5 cm på en skiva bröd. Gratinera i 225 grader i ca 10 minuter eller tills osten har smält lite och fått lite färg. Rosta valfria nötter eller frön i en torr stekpanna tills de får lite färg. Passa dem noggrant, de blir lätt brända. Vid servering, ringla över lite flytande honung och strö över de rostade nötterna. Servera gärna tillsammans med några salladsblad.

Jag återkommer med varmrätten imorgon. Det blev en väldigt lyckad improviserad kycklingrätt som jag bara måste skriva ner för att komma ihåg :) Superdupergod!

Sov så gott!

28 september 2012

Chokladtryffelkaka med flingsalt och dulce de leche

Åh herregud vilken god kaka! Kladdkaka med en chokladtryffelglasyr med flingsalt och dulce de leche. Enligt mig, magiska smaker tillsammans! Flingsaltet är verkligen pricken över i:et i den här kakan. Det är det som gör att kakan smakar lite mer än andra kladdkakor.

Jag hade med denna kaka till jobbet idag och många av mina kollegor ville genast ha receptet, så här kommer det!

Receptet kommer från den underbara bloggen "Bara en kaka till". Har bara gjort några små justeringar. Till exempel har jag inte haft något bakpulver i kakan.

Kladdkaka:
150 g smör
2 ägg
3 dl strösocker
2 dl vetemjöl
1 dl kakao
2 tsk vaniljsocker
1 krm flingsalt

Glasyr:
1 dl grädde
100 g mörk choklad av bra kvalitet
2 tsk smör
1 tsk havssalt
1 burk sötad kondenserad mjölk (men man anävänder bara häften av den färdiga kolakrämen)

Börja med att förvandla burken med kondenserad mjölk till fantastisk kolakräm - dulce de leche :) Ta en burk sötad kondenserad mjölk, plocka bort etiketter och lägg den oöppnade konservburken i en stor kastrull som fylls med vatten så att burken gott och väl är täckt. Sedan är det bara att koka. Fyll på med lite vatten då och då om det kokar bort, burken ska alltid vara helt vattentäckt. Efter två timmar har det blivit en kräm med lite lösare konsistens, och efter 3 timmar har den en fastare konsistens. Jag kokade burken i ca 2 timmar och det blev bra. Vänta en stund innan du öppnar burken, så att den svalnat.

Sätt ugnen på 175 grader. Smält smöret i en kastrull. Rör samman ägg och socker och tillsätt det smälta smöret. Blanda de torra ingredienserna för sig, och rör sedan ner dem i äggsmeten. Rör till en jämn smet, och häll sedan ner den i en form med löstagbara kanter. Kläm gärna fast ett bakplåtspapper i botten på formen, det underlättar att få loss kakan när den ska serveras. Grädda kakan i mitten av ugnen i ca 20 min, den ska fortfarande vara lite lös i mitten. Låt kakan svalna innan du brer på glasyren.

Koka upp grädden och ställ åt sidan. Bryt ner chokladen i bitar och rör om tills den har smält. Klicka sedan i smöret och rör till en jämn smet. Strö ner flingsaltet och rör om. Rör ner ca 1/4 av dulce de lechen. Bre glasyren över kakan. Ta sedan ytterligare ca 1/4 av dulce de lechen och rör ut den med lite vatten, så att den får ungefär samma tjocklek som flytande honung. Hur mycket vatten som behövs beror på hur fast dulce de lechen är. Häll sedan den flytande dulce de lechen över glasyren, och dra runt lite i glasyren med spetsen av en kniv för att få ett lite "ripplat" mönster. Ställ tillbaka kakan i kylen igen, så att glasyren hinner få lite fastare konsistens innan servering.

Trots en väldigt lång beskrivning är kakan inte alls svår att göra. Så testa nu! Ni kommer inte att ångra er :)

Nu är det läggdags, är väldigt trött efter en mycket härligt danspass på Friskis och svettis och imorgon blir det tapetsering här hemma. Spännande! Sov så gott!

25 september 2012

Sallad med mango, avokado och cashewnötter

Oj, vad trött jag är nu... Nästan så att jag somnar framför datorn :) Ett bra träningspass och god mat gör verkligen susen för sömnen!

Dagens middag blev en sallad med mango, avokado, cashewnötter och såklart lite getost :) Kändes otroligt somrigt och inte alls passande för det ruggiga och kyliga väder vi har nu. Men gott var det! Så gott att jag åt alldeles för mycket :)

Imorgon kväll är det dags för bokklubb igen! Ska bli så trevligt att få komma hem till en kollega och umgås, snacka. Naturligtvis om böcker :) Ser fram emot det!

Sov så gott kära vänner!

21 september 2012

Den godaste äppelpajen och hemgjord vaniljsås!

Äntligen fredag!!! Det har varit en lång vecka med sena kvällar och just den här fredagen har känts så himla avlägsen. Det ska bli så otroligt skönt med en lugn och skön kväll :)

Idag bjuder jag på receptet på äppelpajen som jag bakade till mina kollegor tidigare i veckan. Både såsen och pajen blev mycket uppskattad och personligen tycker jag att det här är en av de godaste pajerna. Degen är lite frasig och knäckig i smaken. Hemligheten bakom denna knäckiga smak är en ganska avsevärd mängd smör och socker :)

Ha en bra helg och se till att baka något gott!

Fyllning:
ca 5 äpplen (beror på storlek)
smör att steka i
strösocker
kanel
kardemumma

Pajdeg:
200 g rumsvarmt smör
200 g strösocker
200 g vetemjöl

Sätt ugnen på 175 grader. Skala äpplena och skär dem i bitar. Stek dem i lite smör. Strö över lite socker, kanel och kardemumma och stek tills äpplena har blivit lite mjuka (detta moment går att hoppa över. Det går alldeles utmärkt att lägga äpplena direkt i pajformen också, det beror på hur fast äppelsort man använder). Lägg äpplena i botten av en pajform. Nyp ihop ingredienserna till pajdegen och tryck ut till plattor som du lägger ovanpå äpplena. Grädda i ca 30 minuter eller tills äppelpajen har fått fin färg. Servera med vaniljsås eller vaniljglass. 

Skriv ut