3 mars 2012

Kalljäst bröd med dinkel och linfrön

Igår provade jag att göra det kalljästa brödet i en grövre variant med dinkel och linfrön. Så enkelt bröd att göra! Jag rörde ihop degen innan jobbet på morgonen och gräddade det på kvällen.

Nybakat bröd till vår sallad smakade väldigt bra!! Kanske inte riktigt lika lyxig känsla som det vita brödet, men väldigt, väldigt gott och det här brödet känns lite nyttigare :) Kan verkligen rekommenderas!



ca 10 st

¼ pkt jäst
3 ½ dl kallt vatten
1 ½ tsk salt
1 tsk honung
2 msk linfrön
3,5 dl fullkornsdinkel
3,5-4 dl vetemjöl special

Rör ut jästen i lite av vattnet. Tillsätt resten av vattnet, salt, honung, linfrön och mjöl. Rör till en deg. Sätt degen i kylen över natten eller ca 8 timmar. Sätt ugnen på 225 grader. Bearbeta degen så lite som möjligt. Degen ska vara ganska kladdig. Forma till små frallor eller klicka ut degen direkt på en plåt med bakplåtspapper. Låt bröden jäsa i ca 15 minuter. Grädda i ca 25 minuter. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Skriv ut