Ost- och skinkpaj och köttfärspaj med oliver och feta. |
Lunchpaus bland skolböcker, papper och tekoppar. |
Ost- och skinkpajen gör man så här:
Pajbotten
100 g smör
3 dl vetemjöl
1 krm salt
2 msk vatten
Fyllning
150 g rökt skinka
150 g ost (gärna vällagrad)
4 ägg
2 dl mjölk
2 dl grädde
1 krm svartpeppar
Arbeta ihop smör, mjöl och salt till en grynig massa. Tillsätt kallt vatten och arbeta snabbt ihop till en smidig deg. Låt gärna pajdegen ligga i kylskapet och vila i 30 minuter. Kavla ut degen till en platta som täcker både botten och kanten på en pajform, 24-26 cm i diameter. Klä formen med degen och nagga den med en gaffel. Täck kanterna med ugnsfolie. Förgrädda pajskalet i nedre delen av ugnen i 200 grader i ca 10 min. Ta bort folien.
Skär skinkan i små tärningar. Riv osten. Lägg allt i pajskalet. Vispa samman ägg, mjölk och grädde. Peppra försiktigt. Häll äggstanningen över skink- och ostblandningen. Grädda pajen i nedre delen av ugnen i 200 grader i 30-40 min.Servera med en sallad.
100 g smör
3 dl vetemjöl
1 krm salt
2 msk vatten
Fyllning
150 g rökt skinka
150 g ost (gärna vällagrad)
4 ägg
2 dl mjölk
2 dl grädde
1 krm svartpeppar
Arbeta ihop smör, mjöl och salt till en grynig massa. Tillsätt kallt vatten och arbeta snabbt ihop till en smidig deg. Låt gärna pajdegen ligga i kylskapet och vila i 30 minuter. Kavla ut degen till en platta som täcker både botten och kanten på en pajform, 24-26 cm i diameter. Klä formen med degen och nagga den med en gaffel. Täck kanterna med ugnsfolie. Förgrädda pajskalet i nedre delen av ugnen i 200 grader i ca 10 min. Ta bort folien.
Skär skinkan i små tärningar. Riv osten. Lägg allt i pajskalet. Vispa samman ägg, mjölk och grädde. Peppra försiktigt. Häll äggstanningen över skink- och ostblandningen. Grädda pajen i nedre delen av ugnen i 200 grader i 30-40 min.Servera med en sallad.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar