30 juli 2012

Lunchkryssning på Hjälmaren

Nu är det nedräkning! En dryg semstervecka kvar! Men en mycket rolig semstervecka också! Igår åkte vi en båttur här i Örebro. Det är faktiskt himla roligt att turista i sin egen stad. Och Örebro är så fantastiskt vackert! Båtturen avgick från Svartån och gick sedan ut på Hjälmaren. Riktigt roligt att slussa också! Det hade jag aldrig varit med om tidigare.

Turen var en lunchkryssning och det serverades en mycket god ugnsbakad lax med pesto. I love pesto! Måste testa att göra lax med pesto själv! Tyvärr blev det inga bilder på maten, men dock några på omgivningarna. Så fint!



Idag bär det iväg på äventyr med bästa svägerskan! Vi blir borta i några dagar, så nu kan det tyvärr bli lite dåligt med uppdateringar här på ett tag. Men åh, vad vi ska ha trevligt! Hoppas på strålande väder, mycket fika, god mat, en del vin, massor av tjejsnack och bra shopping!

28 juli 2012

Sallad med serranoskinka och salami

De senaste dagarna har bara flygit förbi! Vet inte vad jag gör, får inte så mycket vettigt gjort här hemma, men sköna semesterdagar det har jag!

Idag blev det en snabb middag på altanen. En sallad och lite skinka och salami till det. Lite ost fick det också bli :) Älskar verkligen ost! Hittade även en typ av aprikoskaka med mandel i vid ostdisken på Coop. Mycket god till osten!

Nej, nu är det snart dags att sova! Imorgon väntar nya äventyr :)

27 juli 2012

Philadelphiabullar i långpanna

God kväll bloggvärlden! Herregud, vilken dag! Den har bara försvunnit. Har inte hunnit med något blogginlägg förrän nu. På något konstigt vis lyckades jag spendera flera timmar i mataffären på förmiddagen. Ibland kan jag göra det. Älskar att bara gå omkring och titta på alla produkter utan att ha någon som stressar mig :) På eftermiddagen kom grannarna över till oss. Vi grillade och åt och drack gott. Så trevligt!

Det blev tyvärr inga bilder från grillningen. Ibland är det faktiskt skönt att strunta i kameran och all fotografering och bara njuta av maten själv också :) Jag tänkte istället tipsa er om dessa fantastiskt lättgjorda och goda bullar med en fyllning på Philadelphiaost. Detta är ett recept man hittar här och var på nätet, jag använde mig av receptet hos Victoria på Matplatsen. Perfekt att ha med sig i picknick-korgen! Rekommenderas varmt!

ca 30 st
5 dl mjölk
150 gram rumsvarmt smör
1 pkt jäst (50 gram)
1 dl strösocker
½ tsk salt
10-12 dl vetemjöl

Fyllning :
150 gram rumsvart smör
200 gram philadelphiaost
3 dl florsocker
2 msk vaniljsocker

Värm mjölken till 37 grader och rör ut jästen med det. Tillsätt det rumsvarma smöret, sockret, saltet och nästan allt mjöl. Arbeta degen smidig, gärna i maskin. Använd en ugnplåt täckt med bakplåtpapper. Häll ner degen på plåten och tryck ut den i kanterna. Degen är ganska kladdig och lös, men den ska vara så! Täck med en bakduk och låt jäsa i ca 30 minuter. Rör under tiden ihop ingredienserna till fyllningen.Gör sedan små hål jämnt fördelat över degen med mjölad tumme. Fyll varje hål med fyllningen. Pensla ytan med uppvispat ägg och strö över pärlsocker. Grädda i 200 grader ca 15-20 min, eller tills den fått fin färg. Skär upp i rutor och frys in de som inte ska ätas direkt.

26 juli 2012

Supergod vinbärskaka med frosting

Hello! Vad sysslar ni med idag? Själv är jag nyss hemkommen från ett mycket härligt träningspass på Friskis! Och tur var väl det, så mycket fika som det har blivit ett tag nu :)

Igår plockade jag vinbär och fick naturligtvis för mig att baka en kaka på en del av bären.  På kvällskvisten bjöd vi över svärföräldrarna och svägerskan på en fika, så mysigt! Och kakan den blev riktigt god får jag lov att säga! Otroligt saftig! Den goda frostingen är densamma som den man brukar ha på morotskaka. Passade väldigt bra till de syrliga bären.

Nu väntar solstolen! Ha en bra dag allihopa!


Kaksmet:
200 g  rumsvarmt smör
2,5 dl strösocker
3 ägg
3 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
1 dl filmjölk eller yoghurt
200 g vinbär

Frosting:
50 g smör
150 g Philadelphiaost
2 dl florsocker

Garnering:
vinbärsklasar

Sätt ugnen på 175°. Rör smör och socker vitt och pösigt i en bunke. Rör ner äggen ett i taget. Blanda mjöl, bakpulver och vaniljsocker och rör ner i smeten. Tillsätt filmjölk. Smörj en rund form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter. Bred ut hälften av smeten i formen. Fördela vinbären på smeten och bred sedan på resten av smeten. Grädda kakan i nedre delen av ugnen ca 40 min. Låt kakan svalna. Rör smör, Philadelphiaost och florsocker tills den är slät. Bred frostingen på kakan och garnera med vinbärsklasar.

25 juli 2012

Kladdig rabarberkaka med vit choklad

Ja, då har mammsen rullat vidare norrut och vi är själva igen. Sitter här och är lite smått rastlös... Vet inte riktigt vad jag ska ta mig för en dag som denna. Det är kanonväder ute, men jag har svårt att bara sitta still, vill liksom göra nåt :) Idag är det exakt två veckor kvar av min semester. Lite konstigt känsla att så mycket av sommaren redan har gått, men jag tycker faktiskt att det ska bli roligt att börja jobba igen. Ser fram emot att träffa mina fina kollegor och att få tillbaka lite rutiner :) Men kanske inte riktigt än, har faktiskt några skojiga saker inplanerade sista semesterveckorna :)

Har ni rabarber kvar i trädgården? Då tycker jag att ni ska baka denna kaka till eftermiddagsfikat! Den här kakan gjorde vi hemma hos min syster för några veckor sedan. Riktigt god! Den blev lite som en kladdkaka i konstistensen och med bitar av rabarber och vit choklad. Ät den gärna lite varm, med en klick vaniljglass.


200 g smör
2 ägg
3 dl strösocker
3 dl vetemjöl
2 dl finhackad rabarber (jag brukar nog ta lite mer)
100 g hackad vit choklad

Smält smöret. Vispa ihop ägg och socker, blanda i mjöl och till sist det smälta smöret. Strö över rabarbern och chokladen. Tryck gärna ner bitarna lätt i kaksmeten. Grädda i 175 grader i ca 30 minuter.

Kakan ska gärna vara lite kladdig, det är bara gott! Servera gärna med en klick vaniljglass!

24 juli 2012

Små hallonpajer med knäckigt pajskal och vit choklad

Det verkar tyvärr som om sommaren är bortblåst... Idag har vi varit en sväng till Askersund. Tagit en promenad längs hamnen, ätit en glass och besökt Venus chokladfabrik. Och vet ni, jag köpte ingen choklad! Jag fick påminna mig själv om att jag faktiskt har så jag klarar mig hemma :) Men jag kan varmt rekommendera chokladen, den är väldigt god!

Igår kväll bakade jag och mamma små söta hallonpajer med vit choklad. Supergoda! Jag använde samma recept på pajdeg som jag alltid brukar göra när jag gör frukt- och bärpajer, men då brukar jag ha pajdegen uppepå bären. Så istället för en vanlig mördeg testade jag alltså att använda mitt favoritrecept som en botten. Åh, jisses vad gott det blev! Pajskalet blev lite knäckigt och halvsegt, inte så där torrt och smuligt. Rekommenderas varmt!



Till 6-8 små portionsformar eller till en stor pajform

Pajdeg:
150 g smör 
1,5 dl socker
3 dl vetemjöl
0,5 tsk bakpulver

Fyllning:
300 g frysta hallon
1 msk potatismjöl
100 g hackad vit choklad

Servering:
Vaniljsås eller vaniljglass

Smält smöret. Blanda de övriga ingredienserna och tillsätt till sist det smälta smöret. Arbeta snabbt ihop till en deg. Tryck ut degen i små portionsformar eller i en stor pajform. Förgrädda pajskalen i 175 grader i ca 10 minuter. Blanda hallonen med potatismjöl. Ta ut pajerna och fyll dem med hallon och toppa med vit choklad. Grädda i ytterligare ca 20 minuter. Servera med vaniljglass eller vaniljsås!

Anledningen till att jag valde att göra ett pajskal istället för ett lock av pajdegen var att jag ville använda mina små fina pajformar med löstagbar kant. Det blir så fina små pajer då! Men självklart går det även bra att lägga bären i formen direkt och lägga pajdegen som ett lock uppe på.

Jaha, då ska vi gå ut och se om vi kan grilla i det här blåsvädret... 

23 juli 2012

Norrlandsbesök och Norge-choklad!

Nu är mammsen med man här på besök! Och gissa vad de hade med sig! Jo, choklad! Mammas man har varit i Norge på fiskeresa och hade köpt med sig chokladsorter som var mina favoriter när jag var liten och vi var där på semester. Det väckte en del barndomsminnen det :)


Nej, nu ska jag återgå till mitt sällskap! Ha en bra dag! 

22 juli 2012

Havreflarn med vaniljglass och bär

Oj, vilken god efterrätt vi åt igår kväll! Superenkelt var det också! Jag hade köpt hem hallon och jordgubbar som jag hade tänkt äta med lite vaniljglass, men så bakade jag också några havreflarn som jag stoppade ner som en liten skål i varsitt cocktailglas. Sedan på med bär, glass och lite smält choklad. Det höjde efterrätten en aning, jag lovar! Jag älskar verkligen nybakade havreflarn, när de är så där lite mjuksega. Åååh, det är så galet gott!!!

Nehej, nu måste jag återgå till städning... Nu går det inte att skjuta på den längre, imorgon kommer lilla mammsen och hälsar på :)


Havreflarn, ca 30 st små eller 15 st stora
75 g smör
1 dl havregryn
1 dl vetemjöl
1 dl socker
2 msk mjölk
2 msk ljus sirap
0,5 tsk bakpulver

Smält smöret i en kastrull. Tillsätt de övriga ingredienserna och blanda ihop. Klicka ut smeten på bakpappersklädda plåtar. De smälter ut en hel del så lägg dem inte för tätt på plåten. Grädda i ca 5 min i 200 grader. Låt svalna på plåten. 

21 juli 2012

Mormors somriga jordgubbssylt

Sommarvädret fortsätter! Så härligt! Även denna dag har till stora delar spenderats på altanen. Vilka lata dagar alltså! Imorse tog jag mig dock i kragen och åkte till gymmet för att köra ett träningspass. Man blir ju helt förslöad här i solstolen... Var så otroligt opeppad, men tydligen är det då det går som bäst :) Gick jättebra och jag känner mig så nöjd nu :)

Idag tänkte jag dela med mig av receptet på jordgubbssylten vi åt till pannkakorna häromdagen. Det är min man som har gjort sylten efter sin mormors gamla recept. Varsågoda!

Till en stor burk:
1 kg jordgubbar ( ca 2 liter)
750 g socker

Skölj och rensa jordgubbarna. Varva jordgubbar och socker i en gryta och låt det stå och safta sig. Låt sedan sylten få ett hastigt uppkok. Lyft av den från spisen och skumma av den.  Upprepa detta moment 3-4 gånger, eller tills bären är klara och lagen simmig. Sylten skakas därefter tills den svalnat något. Häll då genast upp i varma burkarna.


Den här sylten är ganska rinnig, med bitar av nästan hela jordgubbar. Vill man ha en fastare sylt kan man byta ut strösockret mot syltsocker eller tillsätta pektin. Självklart går det även bra att tillsätta någon typ av konserveringsmedel om man vill det. 

20 juli 2012

Lammfärsbiffar, ugnsrostad sötpotatis och chèvrekräm

Vilket härligt väder! Den där omtalade städningen, den får allt vänta när det är så här härligt ute! Idag har jag spenderat nästan hela dagen på altanen. Väldigt lugnt och skönt! Läst vidare i min spännande bok och kammat hem en vinst i alfapet :)


Det var längesedan jag lagade någon riktig mat här hemma, så ikväll kände jag mig faktiskt riktigt sugen på att fixa en god måltid :) Matlagningen resulterade i supergoda lammfärsbiffar som serverades med ugnsrostad sötpotatis och lök samt en chèvrekräm. Såååå gott!!!





Sötpotatis
Börja med sötpotatisen. Skala sötpotatis (mängd efter eget tycke!) och dela i bitar eller klyftor. Lägg dem på en plåt och ringla över lite olivolja. Rosta i ca 200 grader i ca 30 minuter. Det är supergott att rosta små färska lökar nu när de finns i butiken också! Dela dem i halvor och släng in med potatisen efter halva tiden. Gör under tiden biffarna.

Lammfärsbiffar, 4 portioner
400 g lammfärs
1 ägg
2 msk strimlad grillad paprika på burk samt lite av oljan
några kvistar timjan
paprikapulver, salt, peppar

Blanda färs med ägg och kryddor och forma till biffar. Stek i lite olivolja eller smör några minuter på varje sida tills de känns klara inuti. Om man vill kan man steka dem tills de fått fin färg på ytan och eftersteka dem en stund i ugnen.

Chèvrekräm
125 g chèvre
2 msk crème fraîche

Mosa osten och blanda med crème fraîche. Jag gillar en ganska fast kräm med mycket ostsmak, men om man vill är det ju bara att ta mer crème fraîche!

Smaklig måltid!

Rabarberkräm!

Rabarberkräm, det är sommar och barndomsminnen det! Det gör sig verkligen inte bra på bild, men det smakar så gott så jag måste ändå påminna er om denna perfekta sommarlunch! Ut i trädgården och plocka rabarber med er nu!


4 port
500 g rabarber
1,5 dl strösocker
4 dl vatten
2 msk potatismjöl

Skala rabarbern om stjälkarna är grova. Skär i mindre bitar. Koka upp vatten och socker i en kastrull. Lägg i rabarbern och låt koka i ca 5 minuter eller tills rabarbern är mjuk. Rör ut potatismjölet i lite kallt vatten. Rör ner redningen i kastrullen. Låt krämen koka upp. Servera krämen ljummen eller kall med mjölk!


Ha en bra dag!

19 juli 2012

Pannkakor i solen

Idag har det varit en riktig latdag här :) Det började så bra med lite städning och plockning här hemma, men när solen tittade fram för andra dagen i rad kunde jag inte hålla mig ifrån att gå ut. Ja, städningen får vänta tills imorgon :) Nu har jag suttit i flera timmar och bara njutit av sol och läsning! Det har också blivit en liten lunchpaus med pannkakor. Mysigt!

Till pannkakorna serverades hemgjord jordgubbssylt och grädde. Eftersom det fanns lite chokladsås kvar sedan gårdagens marängsviss fick det även bli en pannkaka med chokladsås :) Det är så typiskt Frankrike, där säljer de pannkakor, eller ja, crêpes, med nutella i varje gathörn. Jag bara älskar det!





Till 8-10 pannkakor
2,5 dl vetemjöl
6 dl mjölk
3 ägg
1/2 tsk salt
2-3 msk smör

Vispa ut mjölet i hälften av mjölken till en slät smet. Vispa i resterande mjölk, ägg och salt. Smält smör i en stekpanna och häll ner i smeten. Grädda tunna pannkakor i stekpannan.

Läser ni nåt i sommar då? Här är det just nu Keplers Eldvittnet som får följa med ut i solstolen. Riktigt spännande än så länge! Dessutom lite roligt eftersom den utspelar sig i mina hemtrakter!


18 juli 2012

Marängsviss med jordgubbar och egen chokladsås

Äntligen har jag fått se solen och känna riktig sommarvärme! Det var ett tag sedan! Min dag inleddes med ett träningspass på Friskis och sedan satt jag i flera timmar på altanen och bara njöt av solen och värmen. Jag till och med somnade i solstolen en stund. Så skönt!

Det har blivit dåligt med matlagning här på sistone. Idag tog vi cykeln in till stan för att träffa kompisar och vi bestämde oss för öl och hamburgare på Pitchers här i Örebro. Jag måste säga att jag älskade deras hamburgare tidigare, men var faktiskt inte lika imponerad idag. Det var gott och så, men inte det där lilla extra som jag tyckte att de hade tidigare. De hade dessutom slutat med flera av de godaste hamburgarna! Synd! När vi hade ätit klart bestämde vi oss för att inta efterrätten hemma hos oss. Det blev en enkel och snabbt fixad marängsviss med jordgubbar. Jättegott! 

I skålarna hade vi glass, grädde, maränger, jordgubbar, hackad daim och chokladsås. Mums! Jag brukar alltid göra en egen chokladsås, tycker att det är så mycket godare än den köpta! Dessutom är det gott när den fortfarande är lite varm :) Receptet kommer från min syster!Chokladsås
50 g smör
1,5 dl socker
0,5 dl kakao
3 tsk vaniljsocker
1 dl mjölk
lite potatismjöl till redning
Smält smöret och vispa ner socker, kakao, vaniljsocker och mjölk. Blanda någon matsked potatismjöl med lite vatten och häll i lite i chokladsåsen. Koka upp under vispning. Obs! Häll i lite redning i taget och testa dig fram, såsen blir lätt tjock så man behöver inte ta mycket potatismjöl!

17 juli 2012

Hallonrutor med knäckig havretopping!

Nja, tvätt kändes lite för tråkigt idag, så vi tog och gjorde en spontan roadtrip till Vingåkers outlet istället :) Kul med en liten utflykt! Och jag hittade faktiskt lite grejer! Köpte både träningskläder, skor, kaffemuggar och lite smått och gott från Delicatos outlet. Det här tråkiga sommarvädret gör mig fattig ;)

Ikväll tänkte jag tipsa er om riktigt goda hallonrutor med en knäckig havretopping. Riktigt enkel och snabb kaka som bakas i långpanna och skärs i rutor. Det är ett gammalt recept som jag har fått av mamma. Kakan kan säkert varieras i det oändliga med andra bär eller annan frukt. Skulle kunna tänka mig att äpplen och kanel blir bra!! Ska testas i höst!



Kaka:
3 ägg
2 dl socker
1 tsk vaniljsocker
2,5 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
50 g smör
1,5 dl mjölk
ca 3 dl hallon

Havretopping:
150 g smör
1,5 dl socker
0,5 dl sirap
3 dl havregryn

Sätt ugnen på 200 grader. Vispa ägg och socker. Smält smöret. Blanda smöret med mjölken och tillsätt det till äggvispet. Sikta ner mjöl blandat med bakpulver och vaniljsocker. Rör till en slät smet. Häll kaksmeten i en smord eller bakpappersklädd långpanna, ca 30 x 40 cm. Strö över hallonen. Grädda kakan i mitten av ugnen i ca 10 minuter. 

Smält smöret till glasyren och rör i övriga ingredienser. Ta ut kakan och bred över glasyren och grädda i ytterligare 5-10 minuter, tills kakan har fått fin färg.

Chokladrulltårta med hallonfyllning

God förmiddag! Vad händer idag då? Jag har faktiskt ingen aning vad jag ska hitta på... Kan visserligen behövas en lugn dag, har mycket att fixa med här hemma. När man har varit borta någon vecka finns det alltid en del tvätt att ta itu med :) Om det blir tråkigt väder funderar jag dessutom på att ge mig på att baka baguetter. Fick nämligen en baguetteplåt i födelsedagspresent av svägerksan. Ska bli spännande att prova!

Den här chokladrulltårtan gjorde jag och mamma förra veckan till mitt födelsedagsfika. Jag är egentligen inte mycket för rulltårtor, tycker att de brukar vara lite tråkiga. Men den här blev riktigt smarrig! Choklad och hallon blir sällan fel! Dessutom blir det syrligt och gott av kesellan i fyllningen!

Ha en bra dag!



Rulltårta:
3 ägg
1,5 dl strösocker
3/4 dl potatismjöl
0,5 dl vetemjöl
0,5 dl kakao
1 tsk bakpulver
Fyllning:
2 dl vispgrädde
0,5 burk kesella
2 msk socker
2-3 dl hallon

Garnering:
Smält choklad

Sätt ugnen på 250°c. Vispa ägg och socker riktigt pösigt. Blanda potatismjöl, vetemjöl, kakao och bakpulver. Sikta ner blandningen i äggvispet. Rör om försiktigt. Bred ut smeten på ugnsplåt med bakpapper. Grädda mitt i ugnen ca 5 min. Sockra ett bakplåtspapper och stjälp upp kakan upp och ned på bakpapperet. Pensla med kallt vatten på papperet som kakan har gräddats på och dra försiktigt loss det. Låt kakan svalna under en handduk. Vispa grädden och blanda med kesella och strösocker. Rör tills sist ner hallon. Bred på krämen och rulla ihop från långsidan. Rulla papperet runt om. Vid servering ringlade jag lite smält choklad över rulltårtan. 

16 juli 2012

Middag på altanen - sallad med avokado, nektarin och grillad halloumi

Godkväll! Ja, visst blev vädret en aning bättre. Inget regn idag i alla fall, men usch vad det blåser kallt. Ingen riktig sommarvärme i luften... Tråkigt... Vi bestämde oss i alla fall för att trotsa vädret och grillade till middag. Idag blev det små färdigmarinerade köttbitar och en sallad. Det är inte riktigt jag att köpa färdigmarinerat grillkött i butiken, men idag var det faktiskt ganska skönt. Det gick väldigt snabbt! Salladen som vi åt till köttet blev riktigt god! Den innehöll blandade salladsblad, gurka, paprika, nektarin, avokado och grillad halloumi. Fräscht och gott! Jag gillar verkligen frukt i sallad, särskilt på sommaren, det är så gott!

P.S. Har inte glömt att jag ska publicera fler recept på från födelsedagsfikat, återkommer med det imorgon!

Sov så gott!

Klassiska chokladbollar!

God morgon alla! Ny vecka nya tag, så nu ska jag snart dra iväg till gymmet för ett träningspass! Måste komma tillbaka till mina rutiner, känner jag!

Innan jag drar kommer ett tips på enkel bakning till fikat idag. Chokladbollar! Det kanske låter lite barnkalas, men det är ju bara så gott! Och enkelt! Passar perfekt till lite saft ut på altanen i eftermiddag :) Hoppas bara att det blir lite solsken, är så trött på detta regnande nu!

Ca 25 st
3 dl havregryn
100 g rumsvarmt smör
1 dl socker
3 msk kakao
1 tsk vaniljsocker
2 msk kallt vatten (eller kaffe)

Garnering:
Kokos, pärlsocker eller strössel

Rör smör och socker smidigt. Tillsätt övriga ingredienser till en deg. Forma till bollar och rulla dem i valfri garnering. Klart!

15 juli 2012

Sallad med serrano och mozzarella

Ja, det var ett par dagar sedan det blev ett inlägg här på bloggen! Igår lämnade jag Timrå och familj och vänner för att åka hem till min käre man och Örebro igen. Det har varit så skoj att träffa alla, men det är nåt visst att komma hem till sitt eget igen. Så skönt!! Och dessutom behövde jag inte sakna familjen värst länge för idag har jag spenderat hela dagen med min lillebror och hans familj som är ute på en semestertripp i sommarsverige. Imorse drog vi till Parken Zoo i Eskilstuna tillsammans och har spanat på djur och åkt karuseller i regnet :)

De sista dagarna i Timrå bestod av flera joggingturer, ganska mycket shopping, massor av gott fika och lugna kvällar med mamma och syrran. En kväll gjorde vi denna supergoda sallad med serranoskinka, mozzarella, melon, avokado och cashewnötter. Så smarrigt!


Dessutom kändes sallad som en lagom middag, med tanke på allt gott fika den här senaste veckan :) Jag lovar att jag har många smarriga recept och bilder på alla godsaker. Återkommer med det! 

Sov så gott!

13 juli 2012

Den godaste äppelpajen någonsin!!!

Alltså nu är det bara till att ge sig iväg och köpa äpplen och plocka fram smöret ur kylskåpet för den här äppelpajen måste ni bara testa!!!

Under min vistelse här hos familjen i Norrland har systersonen bakat denna äppelpaj två gånger. Båda gångerna hade jag svårt att lägga ifrån mig skeden och sluta äta efter en normal bit. Så galet god paj! Frasig och lite knäckig. Mmmm! Helt klart en av de absolut godaste äppelpajer jag har ätit! Någonsin.

Här hade han gjort små portionspajer, men pajen går naturligtvis att göra i en stor pajform också. Tyvärr var det sent på kvällen och mörkt när jag skulle ta bilden, så den blev då inget vidare, men ni får hålla till godo :)

Till en pajform

Fyllning:
ca 5 äpplen (beror på storlek)
smör att steka i
strösocker
kanel
kardemumma

Pajdeg:
200 g rumsvarmt smör
200 g strösocker
200 g vetemjöl

Sätt ugnen på 175 grader. Skala äpplena och skär dem i bitar. Stek dem i lite smör. Strö över lite socker, kanel och kardemumma och stek tills äpplena har blivit lite mjuka. Lägg äpplena i botten av en pajform. Nyp ihop ingredienserna till pajdegen och tryck ut till plattor som du lägger ovanpå äpplena. Grädda i ca 30 minuter eller tills äppelpajen har fått fin färg. Servera med vaniljsås ellervaniljglass.



11 juli 2012

Bakad brie!

Hej hopp! Hoppas att ni har en bra kväll. Jag har inte så mycket för mig denna afton, så det blir ännu ett blogginlägg ikväll :) Här kommer mer inspiration från våra grillkvällar. Bakad brie med rosmarin, serverad med en del charkuterier och en bit bröd. Perfekt på en buffé eller som lite plock innan maten.

Även detta är superenkelt att göra! Jag brukar helt enkelt köra en liten brieosttårta (500 g) i ugnen i 175 grader i 10-15 minuter. Min systerson gjorde dock en annan variant och stekte osten i stekpannan på låg värme tills den kändes lite mjuk. Dekorera gärna med lite rosmarin. Det är så himla gott när osten är lite mjuk och varm!

Ha en fortsatt skön kväll!

Gratinerad bruschetta med hemgjord tomatsås och mozzarella

Nej usch, vilket tråkigt väder det har varit här i några dagar nu. Det bara regnar och regnar... Känner mig lite uttråkad och rastlös nu faktiskt :) Men, det går då verkligen ingen nöd på mig här uppe i Norrland! Det har varit grillfester, spelkvällar, besök hos familj och vänner. Jag kommer antagligen att rulla ner till Örebro igen när det är dags att ta sig hemåt, för herre min gud vad mycket gott jag äter och fikar hela tiden :)

Idag tänkte jag bjuda på lite inspiratoin från en grillkväll hemma hos syrran. Där blev vi bjudna på helt fantastiska bruschetta som min systerson hade gjort. Han hade kokat en riktigt smarrig tomatsås som han sedan skedade på bitar av vitt lantbröd. Lite mozzarella och basilika på toppen och sedan gratinerades bröden en stund tills osten hade smält. Mums!

Superenkelt är det också. Koka upp vatten i en kastrull. Skär ett kryss på tomaterna och skålla dem i det kokande vattnet. Ta bort skalet. Mosa tomaterna och låt puttra i en kastrull, smaksätt gärna med vitlök, örter, salt, peppar och lite olivolja.

Skär brödet i bitar, bred på tomatsåsen och toppa med mozzarella och lite basilika. Gratinera i 225 grader tills osten har smält och fått fin färg.

Tomatsåsen går naturligtvis att äta som sås till pasta eller bara doppa lite bröd i den.

10 juli 2012

Marängtårta med lemon curd och jordgubbar!

Om man nu inte skulle orka göra marängtårtan som jag tipsade om igår så kan man faktiskt fuska sig till en väldigt god marängtårta genom att köpa färdiga marängbottnar som man fyller med lemoncurd! Jag fick göra en sådan snabbversion också eftersom jag fick så många gäster i söndags!

Den blev faktiskt lite snyggare än min andra tårta, men inte riktigt lika smarrig som den hemgjorda :) Väldigt, väldigt söt. Blanda gärna ut lemon curden med lite vispad grädde (så blir den inte lika sötsliskig) och bred på fyllningen mellan tårtbottnarna. Toppa med vispgrädde och färska jordgubbar! Så enkelt och snabbt!

Choklad, choklad, choklad...

Måste bara visa vad choklad-älskaren Suss vann när vi tog en tur in till Sundsvals gatufest för några dagar sedan. Jag passade naturligtvis på att förgylla min födelsedag med att öppna denna fina ask igår :)

Som om jag inte hade nog med choklad efter mina London-inköp, tänker ni. Nej då, man kan aldrig få för mycket choklad! Det blir bara en himla massa joggingturer framöver ; )

9 juli 2012

Suss födelsedag och recept på marängtårta med crisp och underbar fyllning!

Idag fyller jag år! Hurra!!! Dagen har börjat med sång och ytterligare några superfina presenter på sängen, men eftersom familjen var här och firade min födelsedag igår blir det antagligen inte mycket mer firande idag :) Det enda som står på agendan idag är en joggingtur med syskonen, i övrigt får jag helt enkelt vänta och se vad denna födelsedag har att erbjuda!

En vacker pion får pryda köksbordet dagen till ära :)
En av favorittårtorna!
Jag tänkte också bjuda på ett recept på en riktig tårtklassiker, nämligen en marängtårta med crisp och sagolikt god fyllning. Har ni inte testat denna tårta, så tycker jag att ni ska göra det vid tillfälle! Kanske inte den snyggaste tårtan man har skådat, men otroligt god!!!

Till tårtbotten:
4 äggvitor
2 dl strösocker
4 dl rice crispies (flingor)

Till krämen:
4 äggulor
1 dl socker
1 msk vaniljsocker
1 msk vetemjöl
1 dl vispgrädde
100 g smör

Garnering:
Vispgrädde
Färska bär

Vispa äggvitorna till hårt skum. Vänd ner socker och flingor. Bred ut på smörat bakplåtspapper. Man kan antingen göra en stor tårtbotten i en långpanna och som man delar i två delar eller så kan man göra som jag och rita ut rundlar på bakplåtspapperet och grädda två plåtar samtidigt. Det blir lite enklare och lite snyggare, tycker jag. Grädda i 125 grader i 1,5 timma. Om du gräddar två plåtar samtidigt, skifta gärna position på dem då och då.

Gör under tiden krämen till tårtan. Vispa ihop alla ingredienser utom smöret i en kastrull och sjud på svag värme. Vispa hela tiden tills krämen tjocknar något. Krämen ska inte koka! Rör sedan ner smöret och låt krämen svalna i kylen.

Lägg ihop tårtbottnarna med krämen mellan och toppa med grädde och bär strax innan servering. Krämen har en tendens att rinna ut, men det gör inte så mycket! Mums!
Ha en härlig dag!

8 juli 2012

Rosa dammsugare!

Hej alla! Idag har vi som sagt haft födelsedagsfika här. Riktigt trevligt! Vi har fikat massor och jag har fått en hel massa fina presenter :)

Jag och min fina brorsdotter spenderade morgonen med att baka. Det resulterade bland annat i rosa dammsugare, några med vit choklad och några med mörk choklad.





Till ca 15 st
125 g smör
5 dl smulad sockerkaka
2 msk socker
1 msk florsocker
1 tsk vaniljsocker
3 msk kakao
1 tsk arraksessens
200 g marsipan
100 g choklad

Blanda alla ingredienserna till fyllningen. Ställ smeten kallt tills den har stelnat lite. Kavla ut marsipanen tunt (eller köp ett färdigt tårtlock!). Forma degen till långa rullar. Rulla in dem i marsipan och skär dem i ca 5 cm långa bitar. Doppa ändarna i choklad och lägg dem med skarven nedåt på ett bakplåtspapper.

Testa, det var så mycket godare än de köpta dammsugarna!

Lugna dagar hos familjen!

Hej hopp! Nu var det längesedan det blev ett inlägg här på bloggen! Mina dagar här uppe hos familjen flyger förbi och trots att jag har det ganska lugnt och skönt, blir det inte att jag sätter mig vid datorn när jag är hos familj och vänner och har så trevligt!

Häromdagen var jag hos pappsen som bor med sin fru och ett helt gäng hundar ute på landet. Det är så fint där! Det blev en härlig eftermiddag i solen och en mysig promenad med en av alla hundar. Det bjöds såklart även på god mat. Fläskytterfilé och champinjoner på muurikkan samt potatisgratäng och sallad. Väldigt gott!

Jag hade varken tillagat eller ätit mat som var tillagad på en muurika tidigare, men det var väldigt gott kan jag lova! Pappsen är bra duktig!

Om man spanar noggrant kan man se en hund som fastade på bild bakom salladen :)

Färdig mat! Mums!




Den självklara efterrätten en härlig sommardag!

Idag blir det födelsedagsfika hos mammsen! Imorgon fyller jag nämligen år, men vi tjuvstartar firandet idag när alla är lediga från jobb!!! Återkommer med massor av smarriga recept på bakat!

Kolakakor och sega chokladkolakakor!

Godmorgon bloggvärlden! Idag ska jag spendera hela dagen hos min käre far! Jag hoppas på fint väder idag också. Min pappa och hans fru bor så himla vackert och jag skulle gärna vilja kunna passa på att vara ute en stund.

Innan jag drar tänkte jag bara tipsa om dessa goda småkakor. De flesta har säkert bakat kolakakor tidigare och då vet ni ju också hur enkelt och framför allt hur galet gott det är!

Jag bakade dessa förra veckan till vårt födelsedagsfika och gjorde då vanliga kolakakor av halva degen och chokladkolakakor av den andra halvan. Riktigt goda båda två!




100 g mjukt smör
1 dl socker
2 msk ljus sirap
2 dl mjöl
(2 msk kakao)
0,5 tsk bikarbonat
1 tsk vaniljsocker
Rör smör, socker och sirap krämigt. Rör ner mjöl, bikarbonat, vaniljsocker och eventuellt kakao. 2 msk kakao är till en hel sats chokladkolakakor. Tryck i hop degen med handen. Dela i två bitar. Rulla ut till 2 lika långa rullar som plåten är. Lägg på bakplåtspapper och platta till. Grädda i ca 15 minuter i 175 g. Se till att inte övergrädda dem, de är godast när de är lite sega! Skär kakorna när de kommer ut ifrån ugnen. Låt svalna.

Ha en skön dag!

5 juli 2012

M/S Medvind i Sundsvall

Godkväll! Nu befinner jag mig äntligen hos familjen i Timrå! Och vilken härlig första dag här uppe i norr! Solen har skinit från en klarblå himmel hela dagen och framåt eftermiddagen drog vi in till Sundsvall för att åka en tur med M/S Medvind, en båt som gör tretimmars kryssningar i Sundsvalls skärgård under tiden man äter en skärgårdbuffé. Mycket, mycket trevligt! Ibland blir jag lite hemmablind och ser inte hur vackert det faktiskt är här hemma!

Middagen var en skärgårdsbuffé och bestod av en massa olika sillsorter, inkokt lax, varmrökt lax, gravad lax, räkor, prästostpaj, kyckling, fläskkarré, grillade grönsaker, potatissallader, röror, såser, bröd, ostar med mera. Det var väldigt gott och fräscht! Tyvärr ingick ingen dessert och det tycker jag nog att de hade kunnat kosta på sig, med tanke på priset på middagen. Men, men, så är jag ju en efterättsperson ut i fingerspetsarna och vill gärna avsluta en middag med något sött oavsett hur mätt jag är...  Men det behovet tillfredställer man lätt när man kommer hem till mamsen och det finns små hemgjorda chokladbollar i hennes kyl:)

Ha en skön kväll!

3 juli 2012

Underbara chokladmacarons med chokladganache!

Godkväll bloggvärlden! Äntligen har sommaren kommit hit till Örebro! Idag har det varit riktigt härligt väder och varmt hela dagen. Tur att jag kom iväg till gymmet tidigt i morse och fick ett riktigt bra träningspass gjort, på eftermiddagen hade det varit svårt att slita sig från solstolen och orka träna :) Förutom en lång och härlig stund i solstolen har vi även hunnit med att klippa vår häck och städat bilen. En mycket effektiv dag med andra ord :)

Dagens mat blev självklart grillat, det är ju ett måste när det är sånt här härligt väder! Maten kändes dock lite för uttjatad för att ta med här i bloggen... Har redan publicerat flera bilder på grillade köttbitar och grönsaksspett... Måste försöka variera mig när det kommer till grillning, tror jag :)

Nej, istället bjuder jag på bild och recept på dessa underbara chokladmacarons som jag hade bakat till helgens födelsedagsfika. Jag älskar ju choklad och behöver kanske inte säga att jag tyckte att de var sjukt goda!!! Däremot så har jag en fundering, dessa macarons blir ganska "marängiga" och en del macarons som jag har ätit i Paris är det lite mer seg kaka över. Undrar hur man åstadkommer detta? Om man blandar i mer mandelmjöl blir det kanske svårt att få släta och fina kakor som flyter ut? Hur som helst, här kommer receptet på en helt underbar liten kaka!




Till 30-35 st macarons
150 g fint malen mandel
150 g florsocker
25 g kakao
120 g äggvitor, uppdelat i två skålar
35 g socker
150 g socker till sockerlag
50 g vatten till sockerlag

Chokladganache
150 g choklad
1 dl vispgrädde
35 g smör

Blanda fint malen mandel, siktat florsocker och kakao i en bunke. Vispa upp 60 gram äggvita till ett mjukt skum och tillsätt 35 gram socker under vispning. Blanda socker och vatten till sockerlagen låt koka tills temperaturen nått 118 grader på en godistermometer. Under vispning på låg fart, häll sockerlagen i marängsmeten. Detta måste göras ganska snabbt annars stelnar sockerlagen i kastrullen. Vispa marängen på medium/hög fart tills den kallnat helt och blivit glansig, detta tar ca 10-15 minuter. Rör i 60 gram äggvita i mandel och florsockerskålen. Vänd i den italienska marängen och rör ihop till en jämn smet med en slickepott. Var försiktig så du inte mixar för mycket, smeten ska vara trögflytande. Fyll en spritspåse och spritsa ut små rundlar på en bakplåtspappersklädd plåt. Smeten ska flyta ut något efter ett tag och bli slät på ytan. Om den lämnar små toppar från spritsen, slå plåten mot bordet några gånger så slätar den till sig. Låt macaronerna vila på plåten i minst en halvtimma. Grädda dem sedan i mitten av ugnen i 150 grader, ca 11-14 min.

Bryt chokladen i bitar (jag tog en blandning av mörk choklad och mjölkchoklad och det blev gott). Koka upp grädden och dra kastrullen åt sidan. Blanda i chokladen och rör runt tills den har smält och blandat sig med grädden. Rör i en klick smör och låt även smöret smälta. Låt svalna innan du brer blandningen melan två kakor. 

2 juli 2012

Perfekt semesterdag och köttfärsfylld och gratinerad aubergine till middag!

Hej, hej!
Idag har jag haft en sån där perfekt semesterdag! Jag vaknade och kände mig fruktansvärt uttråkad och rastlös. Hade ingen aning om vad jag skulle göra... Det är konstigt det här, när jag jobbar så kan jag verkligen längta efter att bara sitta och läsa en bok, men när jag äntligen har tid till det har jag inte ro i kroppen.... Hur som helst slutade det med att jag och svägerskan träffades för att gå en promenad. En liten morgonpromenad slutade i en lång runda runt naturreservatet Oset, det är så otroligt vackert där! På hemvägen gick vi förbi Jeremiabageriet i Wadköping och köpte valnötsbröd som vi käkade till lunch. På något sätt blev jag kvar i hennes mysiga lägenhet och på eftermiddagen tog vi en spontantur upp på stan. Det blev till och med lite nytt smink inhandlat :) Dagen avrundades sedan med en fika och lite planerande inför vår kommande Stockholmstripp :) Vilken heldag! Så skönt med sådana här dagar när man bara gör vad som faller en in :) Gillar det! 

Ikväll har jag lagat mat åt mig och mannen och det blev köttfärsfylld och gratinerad aubergine. Riktigt gott! En del olika moment, men resultatet blev en mycket trevlig vardagsrätt! Kändes lite lyxigare än spagetti och köttfärssås, men inte mycket dyrare!

Till fyra portioner
2 stora auberginer
(2 paprikor)
400 g nötfärs
2 vitlöksklyftor
1 gul lök
1 burk krossade tomater eller konserverade körbärstomater
ca 10 basilikablad
salt, svartpeppar, chiliflakes
2 skivor dagsgammalt vitt bröd
1 msk hackad persilja
lite riven parmesanost

Skölj auberginerna och dela dem på längden. Salta dem på yran och låt dem få ligga och dra ur sig vätska en stund. Torka sedan av dem med lite hushållspapper. Gröp ur innehållet, spara ca 1 cm runt om. Hacka innehållet. 

Gör en tomatsås. Fräs löken i lite olivolja och häll sedan på tomaterna. Lägg i basilikabladen och låt stå och puttra på svag värme i ca 15 minnuter. Om du använder konserverade körsbärstomater, krossa gärna sönder dem lite, så att vätskan kommer ut. Fräs nötfärsen tillsammans med fruktköttet av auberginerna. Krydda med salt, peppar och chili. Lägg auberginerna i en smord ugnsform och fyll dem med köttfärsen, skeda över några matskedar tomatsås och ställ in i ugnen i ca 200 grader i ca 15 minuter. För mig blev det mer köttfärsröra än vad som fick plats i auberginerna så jag fyllde även två paprikor med samma fyllning. Det blev också riktig bra!

Ta ut auberginen ur ugnen och strö över smulat dagsgammalt vitt bröd, hackad persilja och lite riven parmesanost. Gratinera i ytterligare 15 minuter. Servera med sallad och eventuellt lite bröd. 

1 juli 2012

Födelsedagskalas och prinsesstårta

Hej, hej! Här har det varit födelsedagsfirande idag! Dagen till ära gjorde jag en prinsesstårta och idag fick det bli en rosa sådan! Jättefint! Jag är inte mycket för tårtor egentligen, tycker ofta att det smakar för mycket grädde eller smörkräm, men när man gör tårtan själv kan man ju anpassa den efter egna smaker :) Min tårta fick därför ett ganska tjockt lager med hemgjord vaniljkräm och ett inte lika tjockt lager med vispgrädde... Jag rekommenderar verkligen att göra en egen vaniljkräm, den köpta pulvervarianten är inte i närheten av samma sak!

Jaha, vad säger ni om ikväll då? Spanien eller Italien? Jag kunde faktiskt inte bry mig mindre (är lite stolt över att ens veta vilka länder som spelar i finalen...) och tänkte därför fly in till grannen på en tjejkväll med film och fika medan våra sporttokiga män dricker öl och hejar här inne hos oss. Tur att man har grannar!


Åter till tårtan. Så här gjorde jag:

Sockerkaksbotten, ett lager hallonsylt, sockerkaksbotten, ett tjockt lager vaniljkräm, sockerkaksbotten, grädde runt hela tårta och till sist ett köpt marsipanlock! Superenkelt! 

Jag dekorerade tårtan med några marsipanrosor och blad samt pudrade den med lite florsocker. Rosorna är inte alls svåra att göra. Man gör helt enkelt runda plattor av marsipanen. Den första plattan rullar man ihop, resten fäster man omlott kring den första. Hur många rundlar man tar beror på hur stora rosor man vill ha. Jag tar i alla fall alltid ojämnt antal rundlar till varje ros, det tycker jag blir snyggast!

Recept på luftig tårtbotten:
4 st ägg
2 dl socker
1 dl mjöl
1 dl potatismjöl
1 tsk bakpulver

Vispa ägg och socker pösigt. Blanda resten av ingredienserna i en skål och rör sedan försiktigt ner mjölblandningen i smeten tills det precis blandat sig. Smöra en form på 24 cm. Var noggrann med att smöra hela kanten på formen, annars kanske inte kakan reser sig helt. Grädda i nedre delen av ugnen i 175 gr i ca 35 minuter. Låt gärna sockerkakan stå en dag innan du skär upp den. Skär den sedan i tre delar. 

Recept på vaniljkräm:
5 dl mjölk
1 vaniljstång 
1.5 dl strösocker 
7 äggulor 
1.5 dl maizena 
50 g smör 

Dela vaniljstången på längden med en vass kniv och skrapa ur fröna. Lägg både skal och frön i en kastrull tillsammans med mjölken. Koka upp. Vispa strösocker, äggulor och maizena luftigt med elvisp. Slå över den heta mjölken under vispning. Häll tillbaka blandningen i kastrullen och värm upp försiktigt under vispning. Obs! Såsen får inte koka! Här måste man vispa hela tiden och hålla koll på såsen! Såsen kan klumpa sig fort! Så fort blandningen börjar tjockna, häll snabbt över i en kall skål. Om såsen har blivit klumpig, vispa som tusan, det går att få bort klumparna :) Tillsätt till sist smöret, rör om tills smöret har smält och kyl krämen. 

Skriv ut