25 gram jäst
5 dl vatten
1 msk salt
2 msk olivolja
13 dl vetemjöl
Smula jästen i en bunke. Värm vattnet till fingervarmt. Rör ut jästen i vattnet. Tillsätt salt, olivolja och det mesta av mjölet. Spara lite till utbakningen. Arbeta degen tills den känns smidig, gärna i maskin. Jäs under duk ca 1 timme. Ta upp degen på mjölat bord, men knåda den inte. Dela den i 3-4 delar. Forma till baguetter och lägg dem på plåtar med bakpapper. Jag vred mina baguetter lite för att jag tycker att det är snyggt! Men det är ju en smaksak. Man kan också skära skåror i brödet. Låt jäsa under duk ca 30 min. Sätt ugnen på 250°. Grädda i mitten av ugnen ca 30 min. Spraya gärna lite vatten i ugnen då och då. Det gör bröden frasiga. Låt svalna på galler utan duk.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar