Fyra portioner
3 dl vispgrädde
1 dl mjölk, 3%
0,75 dl strösocker
4 äggulor
1 vaniljstång
ca 2 msk farinsocker eller florsocker till bränning
Sätt ugnen på 150°. Blanda grädde, mjölk och socker i en kastrull. Snitta vaniljstången och skrapa ur fröna. Tillsätt dessa till gräddblandningen. Släng även ner själva vaniljstången. Koka upp och fiska sedan upp vaniljstången. Vispa upp äggulorna. Häll gräddmjölken över äggen under kraftig vispning. Fördela smeten i 4 portionsformar som rymmer 1 1/2 dl vardera. Grädda i vattenbad (ställ formarna i en långpanna med vatten) i nedre delen av ugnen ca 60 min. Smeten är lite lös i mitten men stelnar när den kallnat. Låt crème brûléen svalna, de kan med fördel stå över natten. Vid servering, strö över farinsocker eller florsocker och bränn av dem med gasbrännare tills de har fått en knäckig yta. Servera gärna med sorbet och bär.
Bäst blir det om man har en gasbrännare, men det går också att bränna av dem i ugnen. Använd då ugnens grillfunktion och ställ dem längst upp. Använd florsocker, som är lite lättare att smälta i ugnen och håll koll så att de inte blir brända.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar