Jag tänkte däremot bjuda på recept på en gammal klassisk småkaka, en sån som mamma brukade baka, nämligen schackrutor. De är ju så fina och så goda! Jag fullkomligt älskar småkakor!
Ca 40 st
4,5 dl vetemjöl
1 dl socker
0,5 tsk vaniljsocker
200 g smör
2 msk kakao
ev. 1 msk vatten
Blanda ihop mjöl, socker, vaniljsocker och smör för hand eller i matberedare. Ta bort hälften av degen och tillsätt kakao och vatten om det behövs och bearbeta tills degen är brunfärgad. Lägg degarna i två plastpåsar och låt vila kallt i minst 30 minuter. Sätt ugnen på 200 grader.
För att göra schackrutor: Rulla ut degen i två ljusa och två mörka längder. Lägg en ljus bredvid en mörk och byt plats på färgerna i nästa lager. Tryck samman längderna så att de bildar en fyrkant.
För att göra chokladsnurror: Kavla ut degarna tunt, var och en för sig i så lika storlekar som möjligt. Lägg den ena degen på den andra och rulla ihop ifrån den ena kortsidan till den andra.
Skär i 5 mm tunna skivor. Lägg ut kakorna på en plåt med bakplåtspapper. Grädda i mitten av ugnen i ca 8 minuter. Låt kakorna svalna på ett galler.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar