Idag blir det en annan typ av bakning, något sött till eftermiddagsfikat med svärföräldrarna. Återkommer med mer om det!
1 burk rågsurdeg
25 g jäst för matbröd
5 dl kallt vatten
9 dl vetemjöl special
4 dl grahamsmjöl
2 msk linfrön
2,5 tsk salt
1 msk rapsolja
Skaka burken och rör ihop surdegen med jäst och vatten. Tillsätt alla ingredienser utom saltet.
Knåda till en elastisk och smidig deg, ca 10 min i maskin eller 15 min för hand. Häll i saltet i slutet av knådningen. Degen får vara lös, men inte kladdig. Forma degen jämn och fin. Låt jäsa till dubbel storlek i bunke täckt med plast i minst 2 timmar. Häll upp degen på bordet, arbeta så lite som möjligt med degen. Dela i 2 bitar och rulla varsamt ut i önskvärd längd. Sikta därefter lite mjöl över bröden. Lägg bröden på plåt och täck med plast. Låt jäsa ca 1 timme. Sätt ugnen på 260°C i lagom tid innan gräddningen och sätt samtidigt in en form med 0,5 liter vatten i ugnen. Gör 2–3 snitt över bröden precis innan plåten sätts in i ugnen, sänk temperaturen till 220°C. Grädda mitt i ugnen tills bröden fått fin färg, ca 25 min. Låt svalna på galler.
Receptet kommer kommer från Kronjäst och står på burken med surdeg, jag har bara ändrat lite lite grann :)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar