30 juni 2013

Födelsedagskalas och tårta!

Idag har mannen firats av sin familj. Vi fick otroligt vackert väder och kunde sitta ute på altanen och njuta hela eftermiddagen. Självklart hade jag gjort en tårta dagen till ära. Inget kalas utan tårta, eller hur :)

Jag är då verkligen ingen tårtexpert som bakar mängder av tårtor och sitter och pillar med sugarpastedekorationer. Tårtor är inte mitt favoritbakverk, men vid något enstaka tillfälle är det faktiskt väldigt gott och någon gång om året är det också lite roligt att tillverka sina egna marsipanrosor :)

 
Tårtan bestod av en vanlig ljus tårtbotten, ett lager med hallonmousse på hallonsylt, grädde och mascarponeost samt ett lager med vit chokladmousse.

Recept på luftig tårtbotten:
4 st ägg
2 dl socker
1 dl mjöl
1 dl potatismjöl
1 tsk bakpulver


Vispa ägg och socker pösigt. Blanda resten av ingredienserna i en skål och rör sedan försiktigt ner mjölblandningen i smeten tills det precis blandat sig. Smöra en form på 24 cm. Var noggrann med att smöra hela kanten på formen, annars kanske inte kakan reser sig helt. Grädda i nedre delen av ugnen i 175 gr i ca 35 minuter. Låt gärna sockerkakan stå en dag innan du skär upp den. Skär den sedan i tre delar. Ett tips är att frysa in den och skära upp den när den fortfarande är lite fryst.

Hallonmousse:
1,5 dl hallonsylt
1 dl färska (eller frysta) hallon
1,5 dl vispgrädde
125 g mascarponeost


Vispa grädde och  mascarponeost till en fluffig kräm. Rör ner hallonsylt och hallon tills du uppnår önskad smak och konstistens.


Vit chokladmousse:
2,5 dl vispgrädde
100 g vit choklad
1/2 gelatinblad


Blötlägg gelatinet i kallt vatten i 10 minuter. Vispa 2 dl av grädden och koka upp resten. Hacka chokladen fint och häll sedan den kokta grädden över och rör till en slät massa. Lägg i gelatinet (krama inte ur det) och rör tills det smält. Vänd sedan försiktigt ner den vispade grädden och låt stelna i kylen ett par timmar innan du fyller din tårta.

27 juni 2013

Melon- och limedrink och goda tilltugg

Idag är det mannens födelsedag! Detta har bland annat firats med besök av bästa svägerskan, god mat och gott i glasen. Självklart blev det även tårta och presenter. Mer kalasande blir det i helgen när familjen kommer på besök.

Vi testade en ny drink innan maten och den var riktigt läskande och god, den kommer jag att göra igen. Lite plock innan maten är alltid gott och idag blev det små rutor med parmesancheesecake som serverades med paprika och lufttorkad skinka samt små smördegssnurror med röd pesto och lagrad ost. Middagen bestod sedan av en caesarsallad, något som har blivit lite av en tradition på maken dag.




Melon- och limedrink, 4 glas
300 g honungsmelon
2 msk limesaft
1 msk honung
1,5 dl vitt vin
0,5 dl melonlikör (eller lite vit rom)
2,5 dl fruktsoda

Mixa melon, limesaft, honung, melonlikör och vitt vin, och slätt. Tillsätt fruktsoda och isbitar. Vi hade tyvärr ingen melonlikör hemma, utan tillsatte lite vit rom istället. Jag tyckte att drinken blev väldigt god och fräsch, men antagligen hade melonsmaken förstärks av likören.

Recept på parmesancheesecake hittar ni här och på pestosnurrorna här! Båda är väldigt enkla att göra. Recepetet på cheesecaken är egentligen avsett för en rund springform, men idag valde jag att göra den i en rektangulär form och sedan skära upp den i minirutor. Jag kan verkligen rekommendera att servera cheesecaken med lufttorkad skinka och någon fräsch grönsak, det gjorde sig väldigt bra tillsammans.


25 juni 2013

Supergott och enkelt filmjölksbröd!

Vilka sköna dagar jag har! Träning varvas med favoritsysslorna tv, läsning och bakning!

Här kommer ett tips på ett supergott bröd är detta enkla filmjölksbröd.


Till två limpor:
7 dl vetemjöl
4 dl grahamsmjöl
2 dl fullkornsdinkel
2 tsk bikarbonat
1 dl linfrön
1,5 dl russin
1,5 dl hasselnötter
1 l filmjölk
1,5 dl mörk sirap

Sätt ugnen på 175°C. Blanda ihop mjölsorterna med salt, bikarbonat, linfrön, russin och nötter i en skål. Nötterna kan grovhackas eller användas hela. Blanda fil och sirap och rör ner i mjölblandningen. Rör till en till en jämn, tjock smet. Smörj två 1,5-liters brödformar och fyll dem med smeten. Strö eventuellt över lite mjöl eller diverse frön. Grädda bröden i nedre delen av ugnen, ca 1,5 timme. Täck med folie om de blir för mörka. Pröva med sticka så att de känns torra. Stjälp upp bröden på galler och låt dem vila inlindade i kökshanddukar i ett par timmar innan du skär upp dem.

24 juni 2013

Plockmat, ostbricka och champagne på vår bröllopsdag

Idag har varit en extremt lugn och skön dag hemma hos mig. Var ut på en liten joggingtur, såg en film mitt på blanka dagen, bakade lite. Underbara sommarlov!

Förra veckan firade jag och maken fyra-årig bröllopsdag och dagen till ära passade jag på att duka upp med smaskig plockmat och en ostbricka. Sååå gott! Här kommer några bilder på den vackra och goda maten!

Champagne som vi har fått av fina svärföräldrarna!
Brushetta med ricotta, tomat, rödlök och basilika.

Brushetta med färskost och vitlöksfrästa champinjoner.


Härlig ostbricka från Örebro ost. Osten längst fram var en nyhet för mig. Minismå getostrullar som kallas bûchettes de chèvre. Ny favorit!!! Och förresten, måste bara tipsa om marmeladen i bakgrunden. Icas päronmarmelad. Fantastiskt god till ost då den inte tar över för mycket smakmässigt.
Lomo är en spansk lufttorkad fläskfilé som vi åt vid flera tillfgällen på vår bröllopsresa. Svindyr, men ett par skivor var på bröllopsdagen är vi värda :)


 
Nu är det vardagsmat som gäller i några dagar innan mannen fyller år på torsdag. Då kanske vi slår till på något lyxigt igen :)

23 juni 2013

Squashknyten med brieost och pesto

God kväll! Jag tänkte att jag skulle bjuda på lite mer än bara efterrätten från midsommaraftonens middag hos oss. Dessa supergoda squshknyten som innehåller brieost och egengjord pesto serverades till kycklingspett och en vitlökssås. De kommer jag definitivt göra fler gånger, så testa ni också!!!

 
Fyra portioner
50 g cashewnötter
ca 1 kruka basilika (det beror på hur intensiv basilikasmak man vill ha)
1 vitlöksklyfta
1 dl riven parmesan
0,75-1 dl olivolja
2 små squash
100 g brieost
salt, peppar
ev. olivolja att steka i


Gör peston till fyllningen: Finhacka eller mixa nötterna och basilikan. Pressa ned en liten vitlöksklyfta. Blanda ner parmesan och olja och smaka eventuellt av med lite salt och peppar.
 
Skiva squashen tunt på längden.  Jag använde en osthyvel som gör ganska tjocka skivor. Stek eller grilla dem ca 1 minut så att de blir mjuka och låt dem svalna något. Lägg två skivor squash omlott som ett kors. Lägg en brieostbit i mitten, klicka på lite pesto och vik ihop till ett knyte. Stek eller grilla sedan knytena så att de blir varma och osten smälter lite. Servera på en salladsbädd och strö gärna över lite rostade pinjenötter. Pefekt tillbehör till grillat!
 
Receptet kommer ursprungligen från Allt om mat och första gången jag gjorde dem följde jag även deras recept på mandelpesto. Det gillade jag däremot inte, så denna gång använde jag mig av mitt favoritrecept på pesto :)

22 juni 2013

Glad midsommar!

Kanske lite väl sent att önska glad midsommar nu när midsommarafton lider mot sitt slut, men jag har helt enkelt inte hunnit tidigare idag. Vi har haft besök och det har varit fullt upp med matlagning och annat skoj.

Kvällens efterrätt ser ni nedan. Små pajer fyllda med vaniljkräm och jordgubbar. Pajskalet är inte en vanlig mördeg, utan en knäckigare variant på deg. De är väldigt goda om man serverar dem lite ljumma, när de hade kallnat helt blev de lite väl hårda och knäckiga :) Men det var en väldigt god smak!


Till åtta minipajer

Pajdeg:
150 g smör 
1,5 dl socker
3 dl vetemjöl
0,5 tsk bakpulver

Smält smöret. Blanda de övriga ingredienserna och tillsätt till sist det smälta smöret. Arbeta snabbt ihop till en deg. Tryck ut degen i små portionsformar eller i en stor pajform. Grädda pajskalen i 175 grader i 15-20 minuter.  


Vaniljkräm:
5 dl mjölk
1 vaniljstång 
1,5 dl strösocker 
7 äggulor 
1,5 dl majsstärkelse
50 g smör 

Dela vaniljstången på längden med en vass kniv och skrapa ur fröna. Lägg både skal och frön i en kastrull tillsammans med mjölken. Koka upp. Vispa strösocker, äggulor och maizena luftigt med elvisp. Slå över den heta mjölken under vispning. Häll tillbaka blandningen i kastrullen och värm upp försiktigt under vispning. Obs! Såsen får inte koka! Här måste man vispa hela tiden och hålla koll på såsen! Såsen kan klumpa sig fort! Så fort blandningen börjar tjockna, häll snabbt över i en kall skål. Om såsen har blivit klumpig, vispa som tusan, det går att få bort klumparna :) Tillsätt till sist smöret, rör om tills smöret har smält och kyl krämen. 

Fyll pajskalen med vaniljkräm och dekorera med bär. Om man vill kan man även smälta ner några matskedar röd vinbärsgelé med någon matsked vatten i en kastrull och hälla över bären.

18 juni 2013

Pasta med tomatsås

Min dag har varit så lugn och mysig. Det är så skönt att bara kunna ta dagen som den kommer. Fixa lite ärenden, plocka här hemma, laga lite mat. Ingen stress över någonting. Underbart!

Middagen blev en enkel och billig vardagsrätt. Jag kokade en tomatsås på färska tomater, lök och örter och serverade till pasta. Fräscht och gott! Imorgon blir det dock lite lyxigare mat än så här, det kan jag utlova :)

Till fyra portioner
6 stora färska tomater
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
olivolja att steka i
pyttelite strösocker
salt, peppar
1 tsk vit balsamvinäger
1 msk hackad färsk basilika
1 msk hackad färsk oregano

Tärna tomaterna. Hacka lök och vitlök. Hetta upp lite olja i en kastrull och fräs lök och vitlök en stund. Tillsätt tomaterna och pyttelite socker. Låt puttra i några minuter. Smaksätt med balsamvinäger, salt, peppar och färska örter. Låt koka i ytterligare några minuter. Servera såsen med pasta och färskriven parmesan.

17 juni 2013

Kall örtsås med vitlök

När man har semester är grillat ett måste! I helgen tillagades goda grillspett, en härlig sallad och ugnsbakade små färskpotatisar. Det är så galet gott att baka de där allra minsta färskpotatisarna hela med lite olivolja i ugnen. Eftersom jag har altanen full av diverse örter gjorde jag supergod kall örtsås att servera till potatisen och köttet.

1 dl crème fraîche
1 msk majonnäs
1 pressad vitlöksklyfta
klipp ner örter efter smak, t ex persilja, oregano, timjan

Nu ska jag ut och njuta av ledighet och vackert väder. Ikväll blir det mer matlagning med massor av örter!

16 juni 2013

Egna burgare och nya bröd

God kväll! Denna dag har varit precis i min smak. Det är underbart skönt att inte ha mer arbete att göra. Jag startade dagen med ett pass på gymmet och sedan har jag tillbringat större delen av eftermiddagen i köket. Bakat hamburgerbröd, gjort hamburgare, rensat skafferi och kylskåp och en massa annat.

Jag älskar att göra egna hamburgerbröd. Det är en helt annan känsla att äta hamburgare när man får ett gott och saftigt bröd istället för de torra tråkiga bröden man köper i affären. Idag testade jag ett nytt recept som jag hade sett i det senaste numret av Allt om mat. Egentligen heter brödet Cemitas och är ett mexikanskt bröd som kan användas till det mesta. Brödet blev väldigt luftig och mycket saftigt och passade utmärkt till hamburgare. Rekommenderas varmt!

Till 12-14 bröd
100 g smör
11 dl vetemjöl
2 tsk salt
2 msk strösocker
2 tsk torrjäst
4 ägg
3 dl filmjölk

Pensling och garnering:
1 ägg
sesamfrön

Smält smöret och låt det svalna. Blanda alla torra ingredienser. Vispa ner äggen i smöret. Värm filmjölken till 45 grader. Rör ner smör- och äggblandningen samt filen i de torra ingredienserna. Arbeta degen i maskin i ca 15 minuter. Låt degen jäsa under en duk i ca 1,5 timma. Baka ut degen till 12-14 st bullar. Lägg dem glest på ett bakplåtspapper på en plåt och platta till dem något. Låt sedan jäsa i ytterligare en timma. Pensla bröden med uppvisat ägg och strö eventuellt över sesamfrön. Grädda bröden i 18-20 minuter i 225 grader.

Nu ser jag fram emot min första riktiga semesterdag imorgon! Undrar vad jag ska hitta på för spännande!

14 juni 2013

Äntligen semester!

Åh hjälp, nu var det verkligen evigheter sedan jag bloggade! Så här lång tid har jag aldrig varit borta från bloggen. Det känns jättetråkigt att ha kommit ifrån min älskade blogg så mycket som jag har gjort, men jag har verkligen inte haft tid och ork. Att kunna blogga innebär inte bara att hinna med att laga spännande mat eller att baka en fin kaka, det innebär också att ta bilder, redigera dem och att skriva text och det tar lång tid. De senaste veckorna har varit några av de mest stressiga och hektiska jag har varit med om. Jag har jobbat med rättning och betygsättning samtidigt som jag har skrivit på en hemtenta. Som grädde på moset var jag tvungen att vara färdig drygt en vecka tidigare än övriga lärare med betygssättning eftersom jag skulle åka till Frankrike med en av mina franskgrupper.

Efter en underbar, men intensiv vistelse i Paris och Avignon har jag nu varit hemma i en vecka och har bland annat hunnit med bal, bokklubb, skolavslutning och en tvådagars utflykt med jobbet. Väldigt roligt, men känner mig rätt sliten och trött. Men nu, nu har jag äntligen fått semester och har sju, nästan helt oplanerade och tomma, veckor framför mig. Helt otrolig känsla! Och jag kan nog lova att det kommer bli en hel del matlagning, bakning och bloggande framöver!

Innan jag går och lägger mig och vaknar upp till min första semesterdag tänkte jag tipsa er som ska ut och resa i sommar om att spana lite i chokladhyllorna i mataffärerna. Oj, vad mycket spännande det fanns i Frankrike som inte finns här hemma. Jag älskar Lindts choklad och hittade massor av sorter som jag aldrig har sett tidigare.



Det ska ju vara i Frankrike man hittar en choklad med smak av crêpe :) Jag tyckte det var tokroligt när jag såg den. Jag vet inte om jag tycker att den smakar så mycket pannkaka direkt, men en liten liten ton anar man allt. Coolt!

Skriv ut