Kladdkakebotten
110 g
smör
2,25 dl
socker1 msk sirap
2 ägg
1,5 dl vetemjöl
0,5 tsk salt
1,5 tsk vaniljsocker
1 dl kakao
2 dubbeldaim
Jordgubbsmousse
5
gelatinblad
0,5 liter jordgubbar
3 äggulor
2 dl
florsocker
6 dl
Vispgrädde
GarneringJordgubbar
Choklad
Citronmeliss
Sätt ugnen på
175°C. Vispa smör, socker och sirap pösigt. Rör ner äggen. Blanda vetemjöl,
salt, vaniljsocker och kakao. Hacka daimen grovt. Tillsätt mjölblandningen och
daimen i smeten. Bred ut smeten i en smord springform, ca 24 cm i diameter.
Grädda i ca 20 minuter. Låt svalna.
Blötlägg
gelatinbladen 5 minuter i kallt vatten. Mixa 0,5 liter jordgubbar i
matberedare/stavmixer till en slät puré. Vispa äggulor och florsocker luftigt.
Vispa grädden till lös konsistens. Värm 1 dl av jordgubbspurén i en kastrull.
Ta upp gelatinbladen och tillsätt i kastrullen. Låt det smälta på svag värme.
Rör ner gelatinblandningen i resten av purén. Blanda försiktigt ner äggsmeten i
purén och sedan grädden till en slät smet. Häll smeten över bottnen. Ställ för att stelna i kylskåp i minst fyra timmar. Jag toppade tårtan med jordgubbar,
choklad och citronmeliss.
Receptet kommer ursprungligen från Ica Buffé. Jag tycker att jordgubbssmaken på moussen är aningens svag, så jag brukar öka mängden jordgubbar i purén lite, till 0,75-1 liter jordgubbar. Man kan också tillsätta lite jordgubbssylt för att förstärka smak och färg på moussen.
Nu blir det smarrig sallad och film med mammsen! Ha en trevlig kväll!
Receptet kommer ursprungligen från Ica Buffé. Jag tycker att jordgubbssmaken på moussen är aningens svag, så jag brukar öka mängden jordgubbar i purén lite, till 0,75-1 liter jordgubbar. Man kan också tillsätta lite jordgubbssylt för att förstärka smak och färg på moussen.
Nu blir det smarrig sallad och film med mammsen! Ha en trevlig kväll!
Idag ska vi prova baka denna tårta. Glad midsommar!
SvaraRadera