Idag blir det en lugn dag hemma. Svägerskan kommer framåt eftermiddagen och det blir julmat, julgodis, sällskapsspel och kanske lite rester av jultårtan :)
2 ägg
2,5 dl vatten
2,5 dl filmjölk
1,25 dl matolja
200 g vetemjöl
450 g strösocker
85 g kakao
1 tsk bakpulver
2 tsk bikarbonat
1 tsk salt
1 tsk vaniljpulver
Fyllning:
250 g mascarpone
1,5 dl vispgrädde
1,25 dl körsbärsmarmelad
60 g extra fint strösocker
0,5 tsk vaniljpulver
Sätt ugnen på 175 grader. Smöra och mjöla 3 stycken bakformar som är 20 cm i diameter. (Bottna dem med en rundel bakplåtspapper så blir det enklare att få ut kakorna).
Blanda samman ägg, vatten, matolja och filmjölk i en bunke och vispa samman någon minut. Blanda under tiden samman alla torra ingredienser och tillsätt dem sedan till vätskorna. Vispa smeten ett par minuter tills den är klumpfri.Fördela smeten i de tre formarna. Grädda kakorna mitt i ugnen, ca 35 minuter. Rotera gärna kakorna efter ca 20 minuter så värmen fördelas på bästa sätt. Bottnarna är klara när en provsticka kommer ut torr. Kakorna ser kladdiga ut ovanpå men det ska de göra. Ta ut kakorna och låt dem svalna.
Vispa under tiden samman mascarpone, grädde, socker samt vaniljpulver i maskin till en fluffig, fast kräm. Tillsätt sedan körsbärsmarmeladen. Vispa så allt blandas jämt.
Lägg en botten på ett tårtfat och bred på ett lager av mascarponekrämen. Upprepa med följande lager.
Recepetet på tårtan är hämtat från Louise's spis, men några små ändringar är gjorda.
Denna gång gjorde jag följande frosting till tårtan:
150 g Philadelphia ost
1,5 dl florsocker
75 g mjukt smör
150 g choklad (jag blandade både mjölkchoklad och mörk choklad)
Vispa ihop rumsvarm Philadelphia-ost och mjukt smör, tillsätt florsocker och vispa till en jämn kräm. Smält chokladen och rör ner den till en jämn frosting. Bred på tårtan direkt. Dekorera på valfritt vis. Jag hittade söta små snöstjärnor på Ica :)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar