21 maj 2014

Frozen banana yoghurt

Här i Örebro njuter vi av riktig sommarvärme idag. Underbart härligt! Ibland behöver man dock kyla ner sig lite och här kommer ett riktigt bra tips på ett nyttigare alternativ till vanlig glass.

1 portion
1 banan
0,5 dl turkisk yoghurt

Skär banan i små bitar och frys den i minst fyra timmar. Mixa banan och turkisk yoghurt med en stavmixer tills blandningen är slät. Servera genast, gärna med några nötter på toppen!

20 maj 2014

Supergoda högrevsburgare med tillbehör

Förra helgen när min syster med familj var här på besök gjorde vi hamburgare. Ett hett tips till er som bor i Örebro är att köpa högrevsfärs på saluhallen! Vi sa att vi skulle göra hamburgare, så då malde han högrev med lite bringa och rullade ihop färsen till en stor rulle som vi la i frysen en stund när vi kom hem. Då gick det lättare att skära stora härliga burgare. Jag måste säga att det blev en otrolig skillnad på hamburgarna jämfört med när man gör på vanlig nötfärs från butiken. Underbart saftigt och gott!

Vi gjorde även egna bröd, coleslaw, chipotle-majonnäs och ugnsbakade potatisskivor. Medan vi lagade mat tog vi en öl och smakade Icas goda rotfruktschips. Så himla mysigt!

Eftersom det till stor del var mina systersöner som stod för matlagningen har jag tyvärr inga direkta recept. Jag vet att de gjorde sin egen majonnäs, som de använde till både coleslaw och chipotlemajonnäs. Bara att blanda med strimlad vitkål och morot respektive chipotle-pasta från Santa Maria. 

Hamburgarna var det bara att steka på och receptet på bröden kommer här:

Till 12-14 bröd
100 g smör
11 dl vetemjöl
2 tsk salt
2 msk strösocker
2 tsk torrjäst
4 ägg
3 dl filmjölk

Pensling och garnering:
1 ägg
sesamfrön

Smält smöret och låt det svalna. Blanda alla torra ingredienser. Vispa ner äggen i smöret. Värm filmjölken till 45 grader. Rör ner smör- och äggblandningen samt filen i de torra ingredienserna. Arbeta degen i maskin i ca 15 minuter. Låt degen jäsa under en duk i ca 1,5 timma. Baka ut degen till 12-14 st bullar. Lägg dem glest på ett bakplåtspapper på en plåt och platta till dem något. Låt sedan jäsa i ytterligare en timma. Pensla bröden med uppvisat ägg och strö eventuellt över sesamfrön. Grädda bröden i 18-20 minuter i 225 grader.


12 maj 2014

Besök och fransk frukost!

I helgen har min syster och hennes familj varit här på besök. Ett helt underbart avbrott i vardagen! Vi har njutit av att vara tillsammans, snackat, lagat god mat, bakat och spelat spel. Innan de åkte hem igår bjöd vi på frukost med franskt tema. Inte den nyttigaste frukosten kanske, men åh så gott! En riktigt lyxig söndagsfrukost! Egentligen borde man äta frukost med nära och kära oftare, även om de bor i samma stad. Frukost-mat är min favorit!

På den lilla frukostbuffén serverades små franska yoghurtar (kokossmak är definitivt favoriten!), mitt frö- och nötbröd, briocher, croissanter, salami, brieost, en lagrad ost, marmelader och självklart nutella. Det äts mycket nutella i Frankrike :)

Croissanterna är bake off-croissanter som man bara rullar ihop och gräddar. Superenkelt! Briocherna bakade jag själv tidigare i veckan. Testa det, om ni inte har gjort det tidigare! Känns väldigt lyxigt och smarrigt!

Franska briocher, ca 20 mindre bullar
25 g jäst
1,5 dl mjölk
3 ägg
550 g vetemjöl
0,5 dl strösocker
0,5 tsk salt
150 g rumsvarmt smör
Ägg till pensling

Smula ner jästen i en degbunke, häll på den kalla mjölken och lös upp jästen. Rör ner äggen, de torra ingredienserna och det mjuka smöret i klickar. Arbeta ihop till en deg och knåda degen ordentligt, gärna fem minuter i hushållsassistent eller 10 minuter för hand. Låt degen jäsa övertäckt i minst 50 minuter. Smörj små veckade formar med lite smör eller använd muffinsformar. Rulla drygt golfbollsstora bitar av degen till runda bullar och lägg dem i formarna. Egentligen ska briocherna även ha en liten kula på toppen, men denna gång hoppade jag över det momentet. Om ni vill göra detta är det bara att rulla en liten degkula, (ungefär stor som en spelkula) och trycka ner den lilla kulan i den stora bullen. Tryck till ordentligt, annars flyger kulan ut. Låt jäsa övertäckta i cirka 45 minuter. Pensla briocherna med lite uppvispat ägg och grädda i 225 grader i 8-10 minuter.

9 maj 2014

Citronkaka med vallmofrön och banankaka med choklad

Jag tror jag har fått dille på mjuka kakor! Det var längesedan jag bakade så mycket mjuka kakor med olika smaksättningar. För ett tag sedan var det en kaka med hallon, kardemumma och mandelmassa och nu har det även blivit en lyxig banankaka med choklad samt en citronkaka med vallmofrön. Alla tre blev mycket goda!

I helgen får vi efterlängtat besök! Det ska bli så roligt!!! Ha en bra fredag!

Citronkaka:
3 ägg
2,5 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
50 g smör
1 dl mjölk
3,5 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 nypa salt
skal och saft av 1 citron
0,5 dl blå vallmofrön

Sätt ugnen på 175 grader. Vispa ägg, strösocker och vaniljsocker vitt och riktigt pösigt. Smält smöret och rör i mjölken, blanda med äggsmeten. Blanda vetemjöl, bakpulver och salt och vänd försiktigt ned det i smeten. Tillsätt rivet citronskal, citronsaft och vallmofrö i smeten. Fyll en smörad och bröad sockerkaksform.
Grädda kakan i mitten av ugnen i 30-40 minuter. Prova med en sticka, den ska inte vara kladdig. Låt kakan svalna något och stjälp sedan upp den på en tallrik eller ett brödgaller.

Banankaka med choklad:
75 g smör
2 ½ dl socker
2 msk mjölk
¼ tsk salt
1 tsk vaniljsocker
2 ägg
2 mogna bananer
100 g choklad
 2 ½ dl vetemjöl
1 tsk bikarbonat

Smält fettet i en kastrull. Låt svalna. Blanda det med socker, mjölk, salt och vaniljsocker. Dela äggen och blanda i gulorna. Mosa bananerna och blanda ner detta i smeten. Hacka chokladen. Blanda ihop mjöl, blockchoklad och bikarbonat och vänd ner i smeten. Vispa till sist vitorna till hårt skum och vänd ner dem. Häll blandningen i väl smord, bröad form med löstagbar botten, ca 24 cm i diameter. Grädda i 30-40 minuter i 175°c.

6 maj 2014

Bröd med frön och nötter

Sommarvärmen är definitivt borta och just nu känns det faktiskt som höst här i Örebro. Grått, kallt och regnigt. Jag och lilltjejen passade därför på att tillbringade dagen inne. Det blev bakning och städning av hela huset. Det känns rätt skönt att sitta i soffan nu :)

Jag testade ett nytt bröd som blev väldigt, väldigt gott! Det kommer jag absolut att göra igen. Det var otroligt enkelt att göra också. Enligt originalreceptet, som kommer från Anna Bergenströms kokbok, ska brödet innehålla valnötter eller hasselnötter, men jag hade inga nötter alls hemma och tog mandel istället. Lite ovanligt att ha mandel i bröd, men det blev jättegott! Jag tog också lite mer grahamsmjöl och mindre vetemjöl än vad receptet säger. Jag gillar lite grövre bröd.

När jag ändå var i farten och redan hade mjölat ner bänkarna svängde jag även ihop mitt favoritbröd, tekakor med havre och dinkel. De blir alltid så bra! Luftiga och goda. Klicka här för att komma till receptet.


En stor limpa
25 g jäst
2 tsk salt
1 msk honung
5 dl fingervarmt vatten
1 dl mjölk
2 msk rapsolja
3 dl grahamsmjöl
150 g hasselnötter/valnötter/mandel
9 –10 dl vetemjöl
1 dl sesamfrön och solrosfrön till utbakningen

Smula ner jästen i en bunke, strö över salt och klicka i honung. Slå på lite av vattnet och rör ut jästen. Häll i resten av vattnet, mjölken och allt övrigt utom sesamfrön och solrosfrön till utbakningen. Arbeta samman degen och låt den jäsa 1–1,5 timme i rumsvärme.

Värm ugnen till 260 grader. Strö ut lite mjöl och sesamfrön eller solrosfrön på bakbordet, tippa ut degen och forma den till en stor limpa. Lägg den på en plåt med bakplåtspapper. Jag hällde fröna direkt på ett bakplåtspapper och tippade sedan degen direkt till papperet. Smidigt och enkelt.

Grädda först i 260 grader i 10 minuter, sänk sedan värmen till 180 grader och grädda i cirka 30 minuter till. Låt sedan brödet svalna på galler.

2 maj 2014

Brieostpaj med mango chutney

Då var det helg igen då! Trevligt med alla dessa kortveckor! Vi har haft två väldigt lugna och sköna dagar och resten av helgen kommer antagligen att fortsätta i samma tecken. Valborg firade vi tillsammans med bästa svägerskan. Vi åt god mat, drack lite vin, tittade på majbrasa i regnet och gick hem och åt efterrätt. En mysig kväll helt enkelt!

Maten bestod av en brieostpaj, en stor och härlig sallad, lufttorkad skinka och bröd. Jättegott! Brieostpajen rekommenderar jag verkligen, den är supergod! Den är inte så matig, så kanske passar den bäst till plockmat eller på ett buffébord.

Efterrätten blev smördegsknyten med äppelfyllning. Supergoda! Jag har gjort dem tidigare och ni hittar receptet här!

Brieostpaj

Pajbotten:
100 g smör
3 dl vetemjöl
1 krm salt
2 msk vatten

Fyllning
250-300 g brieost
3 ägg
3 dl grädde
ca 1 dl mango chutney

Arbeta ihop smör, mjöl och salt till en grynig massa. Tillsätt kallt vatten och arbeta snabbt ihop till en smidig deg. Låt gärna pajdegen ligga i kylskåpet och vila i 30 minuter. Kavla ut degen till en platta som täcker både botten och kanten på en pajform, 24-26 cm i diameter. Klä formen med degen och nagga den med en gaffel. Täck kanterna med ugnsfolie. Förgrädda pajskalet i nedre delen av ugnen i 200 grader i ca 10 min. Ta bort folien. Jag är ofta lat och brukar bara trycka ut pajdegen, inte kavla den, dessutom brukar jag strunta i folie-momentet och det fungerar lika bra ändå :)

Skär skivor av osten och lägg i pajskalet, fördela mango chutney över osten. Vispa samman ägg och grädde. Häll äggstanningen över fyllningen. Grädda pajen i nedre delen av ugnen i 200 grader  i 30-40 min.

Skriv ut