Jag har tänkt att publicera ett inlägg om Sydkorea och deras matkultur länge nu, men precis som med mycket annat har det skjutits på framtiden... Men så idag var det dags!
Vi spenderade nästan en månad i Seoul. Till en början var det väldigt svårt att ta sig fram i staden, eftersom det mesta är skrivet med koreanska tecken och väldigt få koreaner pratar engelska, men vi lyckades komma in i det och gillade staden mer och mer för varje dag. Vi upplevde samma svårigheter med maten. Det var svårt att hitta i mataffärerna, svårt att hitta mat som vi kände igen och som vi kunde tillaga i vårt lilla pentry. Vi upptäckte väldigt snabbt att koreanerna äter otroliga mängder socker. Det var stört omöjligt att hitta en yoghurt som inte var sötad och nästintill lika svårt att hitta ett bröd som inte smakade sockerkaka. Dessutom verkade koreanerna käka kakor och godis konstant. Helt obegripligt med tanke på att vi knappt såg en överviktig korean under vår vistelse...
När man äter på en koreansk restaurang får man oftast in en huvudrätt och många smårätter som fungerar som tillbehör. Jag gillar tänket med smårätter och många olika tillbehör, men tyvärr var ingen av oss så väldigt förtjusta i smakerna. Kanske handlar det om ovana smaker för vår del.
Seoul är en väldigt stor stad med många ansikten. I de stora moderna stadsdelarna ligger amerikanska coffee shops i varje hörn, i andra områden kan man istället hitta de mer traditionella te-salongerna. Dessa blev vi verkligen förtjusta i! Fantastiska och kryddiga teer (om än väldigt söta) och annorlunda och spännande bakverk.
Korean barbeque var väldigt vanligt i Seoul. Man beställer in kött som sedan grillas på en grill i bordet. Till köttet serveras en massa olika tillbehör, som till exempel kimchi och löksallad. |
Bibimbap är en risrätt som serveras i en mycket het stenskål. Ofta serveras riset tillsammans med böngroddar, spenat, sjögräs, svamp och ett rått ägg. Ägget tillagas sedan av värmen i skålen. |
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar