26 juni 2015

Rabarberpannacotta med ugnsbakade jordgubbar

Då var det fredag igem! Härligt med helg, men veckorna går alldeles för fort nu. Vill inte att min semester ska försvinna :)

Här kommer ett tips på en efterrätt till helgen! Rabarberpannacotta med ugnsbakade jordgubbar. Vi gjorde denna efterrätt till midsommarafton och det blev jättegott! Precis som förra året gjorde jag sega kakor av mandelmassa som jag serverade till. Sååå himla goda! Och superenkla!


Till 4 stora glas
250 g rabarber
0,5 dl vatten
1 dl socker
1 krm vaniljpulver
3,5 gelatinblad
4 dl grädde

Skölj och skala rabarber. Skär rabarbern i små bitar och lägg dem tillsammans med vatten, socker och vaniljpulver i en kastrull och låt småkoka i ca 10 minuter tills rabarbern har mjuknat. Blötlägg gelatinblad i kallt vatten i minst 5 minuter. När rabarberkompotten är färdig slå på grädden och koka upp. Tag kastrullen från plattan och rör ner gelatinbladen och rör tills de lösts upp. Häll upp i vackra glas och låt stelna i kylskåp i minst 4 timmar. 

Rensa och halvera ca 2,5 dl jordgubbar. Lägg jordgubbarna i en ugnsform. Snitta en halv vaniljstång och skrapa ur fröna. Blanda vaniljfrön med ett par matskedar strösocker och strö blandningen över jordgubbarna. Lägg även vaniljstången i formen. Riv över lite citronskal eller limeskal. Baka gubbarna i 225 grader i ca 15 minuter. Ät dem varma till glass eller ljumma som topping på en pannacotta.

För att göra kakorna: Skär tunna skivor från en rulle mandelmassa. Lägg rundlarna på ett bakplåtspapper på en plåt. Grädda högt upp i ugnen i några få minuter tills de har fått fin färg. Håll koll, de bränns snabbt! Låt svalna innan du serverar dem.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Skriv ut